kamp: Danish Defence Leagues demonstration, blev mødt af mod demonstartionen "Aarhus for Mangfoldighed". En gruppe "anti racister" og indvandrer grupper kom i kamp med politiet da de prøvede at angribe Danish Defence Leagues demonstration.
Foto: JAN DAGØ (arkiv)

kamp: Danish Defence Leagues demonstration, blev mødt af mod demonstartionen "Aarhus for Mangfoldighed". En gruppe "anti racister" og indvandrer grupper kom i kamp med politiet da de prøvede at angribe Danish Defence Leagues demonstration.

Danmark

Masseanholdte aarhusianere: Politiet gik langt over stregen

I dag fælder byretten dom i sagen om sidste års masseanholdelser i Aarhus.

Danmark

Han var gået ned i midtbyen i Aarhus for at købe en gave til en ven, der holdt fødselsdag samme aften.

Men Suhaib Charif nåede nær aldrig frem til festen, og da han endelig dukkede op, var det uden gave.

Kort tid efter de havde råbt i megafonen, stormede politiet pludselig frem mod os.

I stedet havde han mærker fra politiets plastikstrips på sine håndled.

»Det kan ikke passe, at man ikke kan bevæge sig ned i byen uden at blive tilbageholdt af politiet«, siger han.

Suhaib Charif er 30 år og studerer spansk på Aarhus Universitet. Han er en af de 49 personer, som 31. marts sidste år endte i et såkaldt futtog i parkeringskælderen under politigården i Aarhus, med hænderne bundet sammen på ryggen med plastik.

12 af de anholdte, inklusiv Suhaib Charif, har efterfølgende anlagt sag mod politiet for uberettigede frihedsberøvelser. Østjyllands politi fastholder derimod, at anholdelserne var den mest fredelige måde at afhjælpe en potentielt farlig situation på, forklarer René Pedersen fra anklagemyndigheden i Østjyllands Politi.

»De har deres opfattelse af, hvad der skete den dag, og vi har vores«, konstaterer René Pedersen.

Men ifølge advokat Marc Jørgensen, som fører sagen for de forurettede, er sagen principiel:

»Sagen handler om krænkelse af grundlæggende frihedsrettigheder, der er sikret i både grundloven og internationale konventioner. Både ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og den personlige frihed til prøvelse«, siger han.

LÆS OGSÅ

Senere i dag beslutter byretten i Aarhus, hvorvidt politiet gik for langt, da de kollektivt arresterede de 49 demonstranter.

To af dem fortæller her deres personlige historier fra den største jyske politiaktion i nyere tid.

Den forbipasserende
Lørdag 31. marts sidste år havde den højreekstreme gruppe Danish Defense League arrangeret en demonstration i Mølleparken midt i Aarhus.

Flere af gruppens støtter fra Danmark og det øvrige Nordeuropa kom fra nær og fjern for at vise flaget. Men det var de langt fra ene om.

Omkring 5.000 aarhusianere valgte samme dag åbent at demonstrere deres modstand mod Danish Defense League og deres ligesindede, som angiveligt talte færre end 200 personer.

Suhaib Charif tilhørte ikke nogen af de to grupper. Han var på egen hånd draget ned mod butikkerne i midtbyen, da han blev distraheret af larmen fra demonstranterne.

»Jeg blev nysgerrig efter at se, hvad der skete. Jeg kunne høre, at der var tumult. Og så var der de her politivogne - jeg ved ikke, hvad man kalder dem - salatfade«, siger Suhaib Charif og fortæller, at han gik ned til Voxhall-spillestedet, som ligger over for parken, hvor demonstrationerne foregik.

På den ene side af vejen stod højreekstremisterne, og på den anden side stod nogle af mod-demonstranterne. De råbte ad hinanden og kastede med ting, husker han.

»Jeg havde set nok og egentlig besluttet mig for at gå videre, da politiet med en megafon bad os trække os tilbage. Hvis vi ikke gjorde det, ville vi blive anholdt«, siger Suhaib Charif.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han forsøgte at følge politiets anvisning og bakke ud af mængden, men han nåede ikke væk i tide.

»Kort tid efter de havde råbt i megafonen, stormede politiet pludselig frem mod os. Vi blev anholdt, lagt i strips, sat i futtog og senere kørt ned i politiets parkeringskælder, hvor vi sad i flere timer«, siger han.

Demonstranten
En af dem, som faktisk deltog i demonstrationen er Diana. Sammen med Suhaib Charif endte hun dagen med at blive anholdt foran Voxhall og efterfølgende sidde i timevis i politigårdens parkeringskælder. Og lige som ham har hun lagt sag an mod politiet.

Kort før de blev anholdt, havde Diana og de andre mod-demonstranter råbt slagord efter højreekstremisterne, men ellers var gruppen fredelig, fortæller hun.

»Der var ingen grund til at holde os tilbage og slet ikke i fire timer. Politiet mente, at vi havde en aggressiv adfærd, men det mener jeg bestemt ikke, vi havde. Da de sagde, vi skulle flytte os, gjorde vi det. Vi makkede jo ret, så på den måde udgjorde vi ikke nogen trussel«, siger hun.

Diana er 23 år og arbejder i kulturhuset ved Godsbanen i Aarhus. Hun fortæller, at hun gentagne gange har demonstreret mod ekstremisterne, fordi flere af hendes venner er blevet overfaldet af personer med tilknytning til det højreekstreme miljø.

»Det er vigtigt for mig at vise, at jeg er imod det her. Derfor er det også vigtigt, at det kommer frem, hvordan politiet behandlede os. Det strider mod ytringsfriheden, at politiet bare kan tilbageholde folk uden grund«, siger Diana.

Hun er bange for, at folk i sidste ende vil afholde sig fra at demonstrere, når politiet tager metoder som masseanholdelse i brug, som det skete i Aarhus.

»Jeg hørte ingenting«

Suhaib Charif fortæller, at det var hårdt at sidde så tæt i den samme stilling i så lang tid på måtterne i politiets parkeringskælder. Betjente holdt øje med de 49 anholdte og gav dem vand. På et tidspunkt fik Suhaib Charif tilladelse til at benytte et af de i forvejen opstillede festivaltoiletter i parkeringskælderen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg blev ført ud til toilettet af en politimand. På vejen sagde en anden politimand til mig: 'Nu du alligevel skal derud, kan du så ikke rengøre det, nu du er derude'. Det synes jeg, var en ret nedladende bemærkning«, siger Suhaib Charif, som vendte sig om mod den første politimand:

»Hey, hørte du det?, spurgte jeg ham. 'Jeg hørte ingenting', sagde han bare. Det var dråben. Jeg følte mig krænket og frihedsberøvet, og jeg havde intet med demonstrationen at gøre«, siger Suhaib Charif og tilføjer:

»Jeg var forbipasserende«.

Diana optræder i artiklen uden efternavn af hensyn til hendes fremtidige arbejdsliv. Hendes fulde identitet er redaktionen bekendt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden