Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian (Arkiv)
Foto: Joachim Adrian (Arkiv)
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dagpenge til østborgere tidoblet

Mens dagpengeudbetalingerne til EU-borgere fra især Østeuropa stiger, kræver flere partier strammere regler for at opnå ret til dagpenge.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udbetalingen af dagpenge til EU-borgere fra ti østeuropæiske lande er over en fireårig periode steget markant.

Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at statens udgifter er mere end tidoblet fra 32 millioner kroner i 2008 til 345 millioner kroner i 2012.

Ifølge den radikale arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq viser stigningen først og fremmest, at også østeuropæere er blevet ramt af finanskrisen.

»Men tallet er steget ret voldsomt, og derfor skal vi tage det alvorligt. Vi hylder den fri bevægelighed, som gør Danmark rigere. Men vi er også klar til at sikre både kontrol og de nødvendige værnsregler«, siger Nadeem Farooq.

Den øgede kontrol fra regeringens side omfatter blandt andet et tjek af folks reelle ophold i Danmark.

Finansminister: stigende problem En række partier i Folketinget vil imidlertid gå endnu længere og indføre stramninger i adgangen til dagpenge for de arbejdstagere, der kommer til Danmark i kraft af EU’s regler om fri bevægelighed.

»Dette er et stigende problem, som vi vil opleve i de kommende år. Vi er nødt til at diskutere, hvilke værn vi kan stille op i disse sager. Det er jo ikke et problem, der går væk«, siger Venstres tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Tallene for dagpengeudbetalingerne er endnu et aspekt i den aktuelle strid om velfærdsydelser til EU-borgere, der de seneste uger har skabt splid mellem de traditionelt EU-positive partier.

Lige nu er fokus primært rettet mod de danske regler for børnecheck, som EU har underkendt. Men også de danske dagpengeregler er under pres.

EU-kommissionen har bebudet, at den vil føre sag mod Finland, der ligesom Danmark har optjeningskrav til EU-borgere, som kommer til landet for at arbejde. Her har regeringen bebudet, at den vil støtte Finland.

Opgør med skævhed
De danske regler betyder i dag, at EU-borgere kan optjene hovedparten af retten til dagpenge i deres hjemlande. De skal dog have arbejdet tre måneder i Danmark. For danske borgere gælder, at de skal arbejde sammenlagt 52 uger inden for tre år.

På lignende vis lyder kravet til EU-borgere på tre måneders indbetaling til en a-kasse her i landet for at optjene dagpengeret. Danskere skal være tilmeldt i et år.

Den skævhed vil Enhedslisten nu gøre op med. Socialordfører Finn Sørensen har fremsat et beslutningsforslag, der skal sikre, at EU-borgere indbetaler til danske a-kasser på lige vilkår med danskere – altså i et helt år.

»Det er et problem, at EU dikterer optjeningsreglerne for udenlandske arbejdere her i landet. Det er ikke ligestilling, der finder sted i dag. Og vi vil have lige vilkår for optjening til dagpenge«, siger han.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, støtter Enhedslistens skrappere regler.

»Vi har at gøre med en ketchupeffekt. Når først der er hul på bylden, vil vi se et stort træk. Derfor skal man handle, før det er for sent«, siger han.

Østarbejdere integreret i arbejdsmarkedet

Stigningen i dagpengeudgifter er ikke isoleret til de omkring 5.000 østeuropæiske modtagere og andre EU-borgere.

I perioden 2008 til 2012 er der sket en tredobling i udbetalingerne generelt – fra små 8 milliarder kroner i 2008 til 22 milliarder i 2012. Dermed tegner østarbejdere sig trods tidoblingen kun for en begrænset andel.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Jens Arnholtz fra Københavns Universitet er stigningen udtryk for, at østeuropæere er blevet en integreret del af arbejdsmarkedet.

Mens østarbejdere tidligere kun i ringe grad var medlemmer af a-kasser og rejste hjem under arbejdsløshed, bliver de nu i højere grad og får understøttelse.

»Det er en gruppe, der er ved at etablere sig mere permanent i Danmark. Derfor figurerer de mere i vores ledighedsstatistik«, siger Jens Arnholtz.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden