Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BJERG MØLLER JONATHAN
Foto: BJERG MØLLER JONATHAN
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rapport: Danske mænd er de mest kvindehadske i EU

Over halvdelen af danske kvinder oplever overgreb og sexchikane viser undersøgelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nedladende kommentarer, klap i numsen og tæsk.

Det er, hvad 52 procent af danske kvinder finder sig i fra mænd på arbejdspladsen og i hjemmet ifølge en rapport fra EU's agentur for fundamentale rettigheder, som offentliggøres i dag.

Topscorerne i den kedelige kategori af kvindevold er lande med et højt niveau af ligestilling som Danmark, Sverige, Holland og Storbritannien. Det skyldes, at mænd føler sig truede af kvinder, som udfordrer deres traditionelle rolle, mener direktør i EU-agenturet, der har foretaget undersøgelsen, danske Morten Kjærum.

»Mændene sig truede på deres traditionelle manderoller, og inden de finder ind i en ny rolle, er der en voldelig reaktion mod kvinderne«, siger han og fortsætter:

»Tallene taler et alvorligt sprog. Det er meget voldsomt«.

Skyldes ligestilling En af forklaringerne på, at danske kvinder er udsat for markant mere sexchikane og/eller kønsrelateret vold på arbejdet eller i hjemmet, er ifølge Morten Kjærum, at de er mere eksponerede i det offentlige rum end deres europæiske medsøstre.

»Ligestillingen gør, at der er flere kvinder i det offentlige, som kan udsættes for vold og chikane. Når kvinder går hjemme, er de ikke eksponerede på samme måede«, siger han.

Det forklarer, hvordan Danmark på samme tid kan være det mest ligestillede land i EU og det land med mest kvindevold, tilføjer Morten Kjærum.

Birgit Søderberg, formand for Landsforeningen for Kvindekrisehjem, er enig i forklaringen.

»Det er et fortsat voldsomt tabubelagt emne. Og der er kræfter, som hele tiden forsøger at gøre det til et mindre problem, end det er«, siger hun.

Overgreb anmeldes ikke
Danske kvinder er ikke kun dem, der bliver udsat for vold. De er også nogle af dem, der indgiver færrest anmeldelser, når de er udsat for kønsrelateret vold eller chikane. Birgit Søderberg mener, det skyldes, at kvinder i Danmark ikke vil opfattes som snerpede og derfor finder sig i mere.

»Der er mange mænd, der synes, de kan tillade sig at være meget hadske i deres udfald om, at kvinder ikke kan tåle noget, og så bliver kvinder bange for at blive opfattede som sarte«, siger hun.

Søderberg mener ikke, at der her er tale om et ligeså stort omfang af vold, som der er af nedsættende kommentarer. Mænd, der aldrig kunne drømme om at slå en kvinde, kan sagtens finde på at tale nedsættende til hende om hendes køn, mener hun.

»Mænd er anderledes end kvinder, hvor de lader ting gå hen over hovedet, som kvinder hører og lader gå ind. Mænd kan bedre klare det, men det er ikke det samme, som at det gør noget godt for dem«, siger Birgit Søderberg.

Særligt i lederstillinger
Undersøgelsen viser, at problemet med vold og chikane bliver større for kvinder, jo mere magt de får. Hele 75 procent af EU's kvinder i ledelsstillinger svarer, at de har oplevet kønsrelateret vold eller chikane i deres arbejde.

Morten Kjærum mener ikke, at det kan forklares med, at tonen generelt er hård blandt ledere.

»Der kan være en hård tone, men det vil aldrig gøre det legitimt at bruge sexchikane«, siger han.

Kjærum har selv været i lederstillinger i mange år, så han mener ikke, at det er toneangivende at kritisere på baggrund af køn.

»Jeg har været udsat for mange ting, men jeg er aldrig blevet udsat for noget, der er integritetskrænkende som chikane på grund af mit køn«.

Danskerne tager det ikke alvorligt
Morten Kjærum bliver ikke overrasket, hvis de nye tal, som han er chokeret over, ikke gør indtryk på danskerne. Danskerne har nemlig en tendens til at affeje undersøgelser, når de viser noget negativt.

»Desværre er der en selvopfattelse i Danmark, som ikke harmonerer med virkeligheden«, siger han og fortsætter:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi skal passe meget på med at tro, at alting er godt og pænt i Danmark. Vi skal tage de her tal seriøst og løse problemerne, for de er med at underminere livskvaliteten for rigtig mange kvinder«.

Nedbryd kønsopfattelser

Birgtitte Søderberg fra Landsorganisationen for kvindekrisehjem mener, at mange tiltag, som arbejder for at nedbryde hårdtopstillede forestillinger om køn, allerede skubber udviklingen i en positiv retning.

»Vi er blevet gode til at arbejde med at slippe forestillinger om, hvad der er maskulint, og hvad der er kvindeligt«, siger hun.

Morten Kjærum efterspørger flere kampagner, som er målrettet de mænd, som føler sig truede af frembrusende kvinder.

»Jeg håber virkelig, de her tal giver debatten et løft på den danske og europæiske dagsorden, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden