Redox knyttes til terror og grov vold

Den politiske researchgruppe er selv involveret i en sag om ulovligheder.

Danmark

Venstrefløjsgruppen Redox, som arbejder for at afsløre udemokratiske elementer hos den yderste højrefløj, er selv mistænkt for ulovlig overvågning af politiske modstandere og grov vold i et omfang, som har ført til sigtelser efter den milde terrorparagraf.

Politiets Efterretningstjeneste har afsluttet mere end halvandet års efterforskning i sagskomplekset, som ifølge politiassessor Maria Cingari omfatter »fem-seks« sigtede. Mindst en af dem – en 25-årig mand – er en hovedkraft i Redox’ årelange research af højrefløjen.

LÆS OGSÅ

Researchgruppen, som senest var omtalt i forbindelse med Politikens artikler om det hemmelige højrefløjsnetværk ORG, lægger selv vægt på ikke at være knyttet til den yderste venstrefløj.

Men terrorsagen viser personsammenfald mellem Redox og den radikale venstrefløjsorganisation Antifascistisk Aktion, som flere gange har brugt vold for at forhindre eller forstyrre møder og demonstrationer på den yderste højrefløj.

Overvågning og fotografering
De sigtede i sagen er gået langt for at skaffe oplysninger om højrefløjen.

PET fortalte mig under min afhøring, at flere end 3.000 personer var registreret i computeren

En computer, som politiet fandt under ransagning, rummede nærgående oplysninger om et stort antal personer: pinkoder, bankoplysninger, passwords, skolegang, job, familie, venner samt registrering af personernes færden og vaner, indhentet ved skjult overvågning og fotografering af de pågældende.

Det viser hidtil hemmeligholdte oplysninger fra retsdokumenter og Politikens interview med tre højreaktivister, der indgår som PET’s vidner i sagen.

»PET fortalte mig under min afhøring, at flere end 3.000 navne var registreret i computeren«, siger en af dem, Dan Jensen. Oplysningen om antallet af registrerede har Politiken ikke kunnet få bekræftet af andre kilder.

Fyret og ekskluderet
For Dan Jensen fik overvågningen følger: Han blev fyret fra sit job i Danske Bank og ekskluderet fra Dansk Folkeparti, som han var lokalformand for, efter at Ekstra Bladet havde oplyst, at Dan Jensen også var aktiv i højrefløjsbevægelsen Dansk Front.Kilden var Redox, og Ekstra Bladets journalist bekræftede under en efterfølgende retssag, at han havde overværet, hvordan Redox skaffede oplysningerne ved hjælp af computerhacking.

»Jeg er 100 pct. sikker på, at Redox’ formål er, at folk med mine holdninger skal udstødes«, siger Dan Jensen.

Planlagde overfald

Sagen rummer også sigtelser om grov vold, og PET mener, at overvågningen er blevet brugt til at planlægge overfald på højreaktivister.

Mistanken om politisk motiveret vold har ført til sigtelsen efter den milde terrorparagraf, 114f. Den giver op til seks års fængsel for støtte til en organisation, som har »til hensigt ved magtanvendelse at øve indflydelse på offentlige anliggender«. Ifølge sigtelserne står Antifascistisk Aktion bag både overvågning og overfald. Den 25-årige hovedsigtede i sagen, som ifølge Politikens oplysninger nægter sig skyldig, er en drivende kraft i Redox-gruppens arbejde, og Politiken er bekendt med, at han samtidig er medlem af AFA.

LÆS OGSÅ

AFA har ikke ønsket at tale med Politiken. Redox oplyser via en anonym talsmand, at gruppen ikke vil udtale sig, før anklagemyndigheden har rejst tiltale. Selv om efterforskningen er afsluttet, kan der ifølge politiassessor Maria Cingari gå endnu et halvt år, før det sker, bl.a. fordi en tiltale efter terrorparagraffen skal godkendes af justitsministeren.

Hverken hun eller PET har ønsket at udtale sig nærmere om sagen.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce