Den 6. oktober midt på eftermiddagen er et par kvinder ilet den bevidstløse hjemløse mand Daniel til hjælp. Han ligger dybt bevidstløs på metrotorvet med Amagerbro og har ligget der længe. Den ene af kvinderne er Kirstine Løvdal Nielsen, der foretager dette opkald til politiet 15.03. Det er det første af en række alarmopkald til myndighederne. Kilde: Københavns Alarmcentral

Danmark

Lydfil afslører: Politiet talte usandt i sag om hjemløs, der døde

Den hjemløse Daniel døde efter seks nødopkald på tre kvarter. »Er han dansker eller grønlænder?«, blev kvinde bag nødopkald spurgt.

Danmark

Flere myndigheder medvirkede på tre kvarter til misforståelser, som kan have forsinket hjælp til en alkoholpåvirket mand, der 6. oktober lå dybt bevidstløs på gaden på metrotorvet ved Amagerbro i København.

Det viser Politikens gennemgang af sagen.

I alt seks borgere ringede om hjælp, og som den første kontaktede en kvinde kl. 15.03 politiet på telefon 114. Spørgsmål nr. to til hende var: »Er han dansker eller grønlænder?«. Herefter fik kvinden at vide, at en patruljevogn ville komme »i den nærmeste fremtid«. Den kom aldrig.

Politiet talte usandt

Politiet har i flere dage over for Politiken fastholdt, at det var kvinden selv, der bragte Daniels grønlandske herkomst på bane.

Men lydfilen af samtalen, som Politiken er i besiddelse af, viser, at politiet har talt usandt – det er første gang, det kan slås fast. Kvinden bag opkaldet, Kirstine Løvdal Nielsen, er »vildt lettet over endelig at få sandheden frem«.

»Men jeg er rystet over, at politiet forsøger at fremstille forløbet anderledes for at lægge ansvaret over på mig. Jeg ved jo ikke, om de undlod at komme straks, fordi det var en fuld grønlænder, men jeg undrer mig over, at de spurgte til det nærmest som det første. Det var, som om deres interesse ikke var så stor så«.

Kirstine Løvdal Nielsen forstår heller ikke, hvorfor politiet ikke spurgte til Daniels tilstand, da hun forklarede, at han »ikke reagerer på så meget«, og at han havde ligget der i tre timer:

»Jeg har det skidt med, at jeg ikke pressede mere på. Min tillid til systemet er ikke-eksisterende, og jeg ringer aldrig 114 mere. Det bliver 112, og så skal man råbe, at den er gal«.

Serie af misforståelser

Ud over at politiet manglede evne til at fange Kirstine Løvdal Nielsens bekymring var der andre misforståelser:

Region Hovedstadens akutberedskab har sagt undskyld for, at der på grund af menneskelige fejl ikke blev sendt ambulance, og har forklaret, at de i stedet bad Metroselskabet om at dirigere en togsteward til stedet.

Men en redegørelse fra Metroselskabet til Politiken viser, at det gav nye forviklinger: For på vej op fra stationen fik stewarden øje på en aggressiv person i cykelkælderen, som metroens kontrolrum fejlagtigt antog var den bevidstløse, der var kommet til bevidsthed.

Metrofolkene tilkaldte politiet, en patruljevogn ankom og parkerede kun få meter fra Daniel, som ifølge vidner stadig var i live.

Politifolkene afslog i første omgang at yde hjælp til Daniel, fordi de var tilkaldt til hændelsen nede i metroen. Og da betjentene efter fem minutter kom op igen, var deres førstehjælp nyttesløs.

Politiinspektør: Uden betydning

Politiinspektør Peter Dahl fra Københavns Politi har i flere dage fastholdt, at Kirstine Løvdal Nielsen selv sagde, at der var tale om en beruset grønlænder. Da Politiken fredag fortalte ham, at lydfilen siger noget andet, måtte Peter Dahl beklage, at politiets version ikke var korrekt. Han mener ikke, at det har betydning.

»Oplysningen (om at det var en grønlænder, red.) har ingen negativ effekt på politiets disponering, for vi sendte opgaven til en disponent, der skulle sende en ledig patrulje«, siger Peter Dahl.

Da politiet efter tyve minutter stadig ikke havde en ledig vogn, ringede de til akutberedskabet, hvor man havde vurderet, at der ikke skulle sendes ambulance.

Peter Dahl er »i bagklogskabens lys« enig i, at politiet i den første samtale skulle have spurgt mere til Daniels tilstand: »Men dette er sag nummer 2.500 i år om »beruser til ulempe«, og jeg mener ikke, at noget i samtalen indikerer, at der var tale om noget livstruende«.

Politiet efterforsker stadig i sagen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce