En politibetjent væltede sent torsdag aften en handicappet mand ud af hans kørestol, råbte manden ind i hovedet og efterlod ham på jorden, selv om manden fortalte, at han ikke kunne bevæge halvdelen af sin krop.

Et vidne optog episoden fra sin altan. Se optagelsen her.

Kilde: DR

Danmark

Politiklagemyndighed kritiserer betjentes adfærd over for lam mand i kørestol

Jesper Bertelsen blev overfuset af betjente og efterladt på jorden.

Danmark

To betjente fra Københavns Politi får kritik af politiklagemyndigheden for deres ageren over for en mand i kørestol på Blågårds Plads i april sidste år.

Som Politiken tidligere har afdækket, blev manden overfuset verbalt og efterladt på jorden, selv om han ikke selv var i stand til at komme op i sin kørestol.

»Politiklagemyndigheden har ved afgørelsen fundet, at den ene polititjenestemands adfærd var særdeles kritisabel, og at den anden polititjenestemands adfærd var kritisabel«, skriver Den Uafhængige Politiklagemyndighed i en pressemeddelelse.

»Politiklagemyndighedens afgørelse er truffet efter en samlet vurdering af videooptagelserne af episoden og de forklaringer, som vidner, klagerne og polititjenestemændene har afgivet«, hedder det videre.

Episoden med kørestolsbrugeren, Jesper Bertelsen, udspillede sig på Blågårds Plads i København natten til 11. april sidste år, hvor en politibetjent væltede den lamme mand Jesper Bertelsen ud af hans kørestol, råbte ham ind i hovedet og efterlod Bertelsen på jorden, selv om han fortalte, at han ikke kunne bevæge halvdelen af sin krop.

Hændelsen er dokumenteret i flere videooptagelser, og tre vidner har fortalt enslydende beretninger om, hvad der skete.

LÆS ARTIKEL

Betjentene havde netop anholdt Jesper Bertelsens kammerat, og Jesper Bertelsen råbte stribevis af skældsord efter betjentene. Det fik den ene betjent til at gå over mod Jesper Bertelsen og gribe fat i ham og vælte ham ud af kørestolen og ned på jorden, mens han råbte af ham. Betjentene forlod pladsen, mens den lamme kørestolsbruger stadig lå på jorden. Efterfølgende hjalp vidner ham op.

»Det er på den baggrund Politiklagemyndighedens opfattelse, at polititjenestemandens sprogbrug over for manden i kørestolen var ukorrekt, idet udtalelser som 'Ved du hvad, du har ikke ret til en skid' og 'Du skal holde din kæft' var grove og ikke i overensstemmelse med god forvaltningsskik«.

»Polititjenestemanden gik frem mod og helt hen til manden i kørestolen på en måde, som fremstod aggressivt, og polititjenestemandens adfærd var derfor en medvirkende årsag til, at manden i kørestolen væltede. Polititjenestemanden fortsatte herefter med at råbe ad manden i kørestolen, selvom manden lå på jorden og ikke umiddelbart selv havde mulighed for at bevæge sig væk eller rejse sig op«, hedder det i pressemeddelelsen fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed, der også kritiserer betjentene for ikke at have hjulpet Jesper Bertelsen op igen.

»Personen blev i stedet efterladt siddende på vejbanen. Polititjenestemændene forblev på stedet i i hvert fald tre minutter, der var en rolig stemning, og det må have stået polititjenestemændene klart, at personen ikke umiddelbart selv kunne rejse sig op«, lyder det i afgørelsen fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Københavns Politi skriver i en mail, at de har modtaget afgørelsen fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed. De vil nu gå i gang med at vurdere sagen med henblik på en eventuel indstilling til Rigspolitiet, der afgør, om sagen skal have konsekvenser for betjentene.

Københavns Politi har ikke nogen yderligere kommentarer til personalesagsbehandlingen, og heller ikke Politiforbundets formand Claus Oxfeldt ønsker at udtale sig om sagen.

OPTAGELSER

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce