Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ventetid. Efter mere end to år har statsadvokaten ikke afgjort en klage over en misforstået terroranholdelse på trods af hjælp fra dette foto fra anholdelsen.
Foto: Mogens Flindt (arkiv)

Ventetid. Efter mere end to år har statsadvokaten ikke afgjort en klage over en misforstået terroranholdelse på trods af hjælp fra dette foto fra anholdelsen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Betjent er stadig ikke fundet i COP15-klagesag

Et yngre ægtepar har ventet i over to år på afgørelse i deres klagesag om uretmæssig terroranholdelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I starten af december 2009 blev fem mennesker anholdt under klimatopmødet i København, fordi Københavns Politi begik en brøler og forvekslede en yngre flyttemand med en internationalt eftersøgt topterrorist. Politiet indså hurtigt, at der var tale om en fejl, og de fem anholdte blev løsladt samme dag.

Et yngre ægtepar klagede efterfølgende over politiets opførsel under anholdelsesaktionen. Men mere end to år senere har statsadvokaten stadig ikke afgjort klagesagen, og det forarger ægteparrets advokat, Bjørn Elmquist.

»Det er fuldstændig grotesk og uforståeligt, at man stadig ikke har afgjort sagen. Det er et eksempel på myndighedsarrogance, som er helt hen i vejret«, siger han.

LÆS OGSÅ Kan ikke identificere betjente Anholdelserne fandt sted 9. december 2009, da København var vært for det store klimatopmøde COP15. Dengang stoppede politiet en varevogn med tre mænd, som var på vej ud for at flytte for en kvinde i Sydhavnen.

Ved en fejl kom politiet til at forveksle en af mændenes navn med navnet på en eftersøgt terrorist, og de tre flyttemænd blev anholdt. Politiet tog også hjem til den ene mands kone og anholdt hende, ligesom de anholdt en 65-årig kvinde i den lejlighed, hvor mændene skulle flytte møbler.

Den i dag 37-årige flyttemand, som siden har klaget, blev placeret bag i et af politiets salatfade, hvorefter han i timevis blev transporteret rundt i Københavns gader iklædt hvid heldragt og med hænderne fastspændt på ryggen.

Det er et eksempel på myndighedsarrogance, som er helt hen i vejret.

Han hævder, at han under transporten blev nægtet noget at drikke, og at han to gange fik afslag på at komme på toilettet. I stedet fik han besked på at tisse i en flaske, mens hænderne stadig var låst bag ryggen, hvorfor han kom til at tisse ud over sig selv.

Et år efter den fejlslagne terroraktion svarede statsadvokaten i en foreløbig skrivelse til flyttemanden og hans kone, at det »trods ihærdige forsøg« ikke var lykkedes at identificere de betjente, som havde transporteret flyttemanden rundt i hovedstadens gader.Foto viser anholdelse
Efter at Politiken i februar 2011 beskrev den fejlslagne terroraktion under klimatopmødet, dukkede et billede op, hvorpå man kan se flyttemanden blive ført ind i politiets salatfad. Det er det fotografi, som ledsager denne artikel. Advokat Bjørn Elmquist sendte dengang billedet til statsadvokaten.

»Jeg har svært ved at tro på, at man virkelig ikke kan identificere betjentene. Desuden er det jo sådan, at jo længere tid, der går, desto større chance giver man de pågældende betjente for at slippe af sted med at sige, at de ikke kan huske, hvad der skete dengang for længe siden«, siger Bjørn Elmquist, som også siger, at han de sidste mange måneder ikke engang har fået svar på sine rykkerbreve til statsadvokaten for København og Bornholm.

TV

Hos statsadvokaten forklarer vicestatsadvokat Birgit Gammelgaard, at politifolkene på billedet er identificeret og afhørt, men at statsadvokaten leder stadig efter endnu en betjent, som ifølge klager har fremsat en upassende bemærkning.

»Det, som der bliver klaget over i sagen, er en mindre del af et langt forløb, hvor der er mange forskellige politifolk involveret. Derfor har det været vanskeligt at finde ud af, lige præcis hvilke personer det drejer sig om«.

Byret har fastslået, at anholdelserne var ulovlige. Klagere modtager historiske erstatninger. Kilde: /ritzau/

Kritiseret system

Birgit Gammelgaard forklarer, at hovedparten af statsadvokatens sager behandles inden for fire måneder, men at netop denne sag er atypisk. Hun mener dog ikke, at den lange sagsbehandling risikerer at gå ud over sagens opklaring.»Det er beklageligt, at der er gået meget lang tid. Men så må politifolkene forklare sig, så godt de kan. Jeg kan ikke se, at der er noget i denne sag, som ligner indspisthed. Det er et reelt problem, at vi ikke har vidst, hvem der har taget sig af lige netop det, der er klaget over«, siger Birgit Gammelgaard, som mener, at statsadvokaten vil være klar med en afgørelse inden for et par måneder. Ved årsskiftet blev der indført et nyt system for klager over politiet.

Jeg kan ikke se, at der er noget i denne sag, som ligner indspisthed.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hidtil er klagesagerne blevet behandlet af de lokale statsadvokater, men efter årelang kritik af systemet for at være for indspist, fordi statsadvokaterne dagligt arbejder tæt sammen med politiet i andre sager, har Folketinget nedsat Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Ægteparrets klagesag skal dog behandles efter de gamle regler.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden