Foto: RYE SKJOLDJENSEN ANDERS/Anders Rye Skjoldjensen/ contact@skjoldjensen.com/ www.skjoldjensen.com
Danmark

Fire nye flaskesamlere: Vi blev også anholdt og fik bøder af politiet

Københavns Politi modtager nu nye klager fra flaskesamlere, der er blevet anholdt på en Nørrebro-skole.

Danmark

Det var ikke kun Mike, Anthony og Jim, der en nat i midten i denne måned blev anholdt, sigtet for ulovlig indtrængen på Nørrebro Park Skole i København og taget med på politistationen af Københavns Politi.

Det gjorde også fire andre afrikanere, tre med nigeriansk statsborgerskab og en fra Senegal, alle med lovligt ophold i Danmark.

Det oplyser ngo-organisationen Gadejuristen, der nu, ligesom man gjorde med Mike, Anthony og Jim, vil klage over den behandling, som de fire flaskesamlere blev udsat for natten mellem 12. og 13. maj.

De fire blev nemlig alle pålagt en bøde i forbindelse med anholdelsen, hvorefter politiet, ifølge de anholdte, fratog de tre af dem penge til betalingen.

»Den ene af dem var kommet forbi, efter politiet var kommet. Han havde set, der skete en masse og var gået derover, hvorefter politiet havde beordret ham med på stationen«, siger Maja Løvbjerg Hansen fra Gadejuristen.

»Tre af dem er blevet afkrævet penge til at betale den bøde, de fik. Den sidste havde ingen penge på sig, og har derfor kun fået bødeforlægget«, siger Maja Løvbjerg Hansen.

Ekspert: Ingen lovhjemmel til at afkræve bødebetaling med det samme

Politiets anholdelse af flaskesamlerne for ulovlig indtrængen på Nørrebro Park Skole kan ske, fordi økonomiforvaltningen i Københavns Kommune sidste år afgav en såkaldt påtalebegæring til Københavns Politi vedrørende skolen.

I en mail til politiet anmoder forvaltningen om, at personer, som overnatter på skolen, må sættes ud og blive »sigtet, tiltalt og straffet«, skriver forvaltningen.

LEDER I POLITIKEN

Men ifølge juraprofessor Eva Smith har Københavns Politi næppe haft hjemmel til at inddrage bøderne, sådan som det ifølge de hjemløse nigerianere er foregået.

»Folk skal altid have mulighed for at sige, at de ikke vil betale den bøde, og så er man nødt til at afvente, at sagen kommer for en domstol. Jeg kan forestille mig, at politiet gør det, fordi de frygter, at de ellers aldrig ser de penge, men så vidt jeg kan se, er der ikke nogen hjemmel til det«, sagde Eva Smith, da det kom frem, at Mike, Anthony og Jim var blevet pålagt at betale de bøder, som politiet havde udstedt i den første sag om anholdte hjemløse fra skolen på Nørrebro.

Når man betaler en bøder med det samme, afskærer man sig fra at kunne klage over bøden.

Sagen bliver nu videregivet til advokat Dorthe Kynde fra Advokatfirmaet Foldschack & Forchhammer, der også har ført sagen for de tre nigerianere.

Identisk med tidligere sag

Sagen er identisk med en lignende anholdelse, som fandt sted under skybruddet i København 31. august sidste år.

Her blev 9 hjemløse flaskesamlere anholdt under halvtaget på nøjagtig samme skole, taget med på stationen og frataget penge til betaling af de af politiet udstedte bøder for ulovlig indtrængen.

Efterfølgende gik de 9 til en advokat for at få hjælp til en klage over politiet, men Københavns Politi har fastholdt, at de 9 har betalt bødeforlægget og dermed accepterede bøden, hvorfor sagen ikke kan indbringes for retten.

20. marts i år har Statsadvokaten imidlertid afvist Københavns Politi og bestemt, at det er retten, som skal vurdere, om de 9 flaskesamlere skal straffes med bøde eller ej.

Københavns Politi: Vi har ikke nogen interesse i at gøre noget forkert

I en skriftlig kommentar siger vicepolitiinspektør Tom Struve fra Københavns Politi, at politiet »kun er interesseret i at gøre det rigtige i de her sager«.

Han understreger, at politiet følger de retningslinjer, der er. Men hvis klagerne har noget på sig, er politiet åbne for kigge på dem.

»Vi er nødt til at se på, hvad klagerne konkret indeholder, og hvis der er noget i sagsbehandlingen, der er misforstået eller ikke formuleret klart nok, siger vi okay, for vi har ikke nogen interesse i at gøre noget forkert«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden