Tvillinger. Anja Jensen sidder på Rigshospitalets neonatalafdeling efter en tvillingefødsel. (Arkiv)
Foto: Jacob Ehrbahn

Tvillinger. Anja Jensen sidder på Rigshospitalets neonatalafdeling efter en tvillingefødsel. (Arkiv)

Danmark

Tvillingefødsler boomer i Danmark - og det er ikke kun godt

Der bliver født over dobbelt så mange tvillinger i Danmark som for 40 år siden. Det skaber problemer på fødegangene.

Danmark

Danmark er et af de lande, hvor der fødes flest tvillinger. Antallet af tvillingefødsler er mere end fordoblet i løbet af de sidste 40 år. Helt præcis er tallet steget fra 9,6 til 21,2 tvillingepar per 1.000 fødsler.

Det viser et nyt studie publiceret i det engelske Population and Development Review.

Det er hovedsagligt mængden af tveæggede tvillingefødsler, der er vokset, mens antallet af enæggede tvilllingefødsler synes at være mere eller mindre konstant.

En lignende stigning ses også i både USA, England, Frankrig, Tyskland, Grækenland og Sydkorea.

Der er flere kontroller til gravide med tvillinger, og der er også større overvågning på dem under selve fødslen. Det kræver altså meget mere, når vi har gravide med tvillinger

To årsager

Årsagen til det voldsomme boom skal ifølge undersøgelsen findes to steder.

For det første er gennemsnitsalderen for, hvornår kvinder bliver gravide, væsentligt højere end før i tiden. Ifølge det engelske studie stiger sandsynligheden for, at man får tvillinger, hvis kvinden bliver gravid i 30'erne og specielt når hun er mellem 35 og 39 år gammel.

I Danmark er gennemsnitsalderen for samtlige fødende kvinder da også steget fra 26,4 i 1975 til 30,9 i 2015. Det viser tal fra Danmarks statistik.

For det andet er fertilitetsbehandling blevet mere og mere anvendt. Specielt i Norden.

Ifølge Ursula Bentin-Ley, der er klinikchef på Dansk Fertilitetsklinik på Frederiksberg, er der en sammenhæng mellem de to faktorer.

»Det er typisk de ældre kvinder, der får spontane tvillingegraviditeter. Det er sådan, at når man er kommet lidt op i alderen, så skal hypofysen så at sige skubbe lidt ekstra til æggestokkene, og så sker det oftere, at to æg modnes samtidig. Men det ligger i sagens natur, at jo ældre kvinden er, når hun gerne vil være gravid, jo mere hjælp skal hun have«.

Tvillingefødsler er problematiske

Den engelske undersøgelse påpeger, at de mange tvillingefødsler udgør en større rissiko for både mødre og børn. Tvillingebabyer er nemlig mere skrøbelige end enkeltfødte: de har lavere fødselsvægt, giver flere fødselskomplikationer og fødes ofte for tidligt. Alle faktorer, der ofte giver dårligere helbredsbetingelser fremadrettet.

På Hillerød Hospital har man tydeligt kunne mærke tvillingeboomet, men overlæge Betina Ristorp håber, at udviklingen stopper.

»Der er flere kontroller til gravide med tvillinger, og der er også større overvågning på dem under selve fødslen. Det kræver altså meget mere, når vi har gravide med tvillinger. Derfor er det heller ikke et succeskriterium at lave tvillinger ved fertilitetsbehandling. Tværtimod«, forklarer hun og fortsætter:

»I Norden er man blevet langt dygtigere til kun at befrugte et enkelt æg ad gangen, og derfor tror jeg heller ikke, at den stigning, undersøgelsen viser, vil fortsætte«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce