Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

MÅLESTATION. Luftforureningen på H.C. Andersens Boulevard er for høj. Derfor har staten pålagt kommunen af flytte en målestation væk fra de mange biler.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

H.C. Andersens Boulevard: Forureningen er for høj - nu skal måleren rykkes væk

Luftmålestation skal flyttes for at sikre lavere forureningsmålinger i København.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I årevis har målingerne af luftforureningen på H. C. Andersens Boulevard i København været oppe i det røde felt.

Den er så slem, at måleresultaterne overskrider EU's grænseværdier.

Det gør Københavns Kommune nu noget ved: Måleren flyttes længere væk fra vejen og dermed fra forureningskilden, den forbikørende trafik på en af byens store hovedfærdselsårer.

Et flertal i Borgerrepræsentationen har bøjet sig for et krav fra staten om at rykke luftmålestationen tilbage. I første omgang sagde politikerne på rådhuset nej til kravet. Men efter at Vejdirektoratet har kendt afvisningen ulovlig går et flertal af dem nu med til at flytte målestationen.

Dermed kan de forureningsniveauer, målestationen registrerer, falde til et leje, der ikke overskrider EU's grænseværdier.

Borgmester efterlyser regeringsvilje til at dæmpe luftforureningen

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) er ikke tilfreds med beslutningen, som hans parti stemte mod.

Nu har staten udvist stor nidkærhed for at få kommunen til at føje sig. Man kan kun håbe på, at regeringen vil udvise samme nidkærhed i arbejdet med rent faktisk at nedbringe luftforureningen i København.

»Nu har staten udvist stor nidkærhed for at få kommunen til at føje sig. Man kan kun håbe på, at regeringen vil udvise samme nidkærhed i arbejdet med rent faktisk at nedbringe luftforureningen i København«, skriver han i en pressemeddelelse.

Ifølge Kabell er Københavns Kommune nu i gang med at afprøve andre målemetoder. Det sker på Gasværksvej på Vesterbro, hvor forvaltningen har målt forureningen fra biltrafikken før og efter at kommunen fik mindsket biltrafikken. Resultatet blev et fald i NOx-udslippene og i målingerne af de såkaldt ultrafine partikler på 21 procent.

Gammelt krav til København

Kravet om at flytte måleren og dermed få måleresultater, som ikke var så alarmerende, har huseret i mange år. Den tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl (S) fastslog for to år siden, at måleren skulle væk fra forureningskilderne for at skabe et mere retvisende billede af forureningen.

LÆS INTERVIEW

Hendes motiver blev kritiseret, da kravet om at få flyttet måleapparaterne blev stillet.

»Det er på høje tid, at politikerne nedbringer forureningen via stramme miljøkrav til køretøjer i de større byer – i stedet for at finde smuthuller, så de kan blive ved med at kravle under gærdet«, lød det blandt andet fra Kåre Press-Krisensen, der var seniorrådgiver i Det Økologiske Råd.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden