Kritik. Folketingets Ombudsmand udtrykker bekymring over et stigende antal sager om ytringsfrihed. I 2014 og 2015 modtog ombudsmanden i alt 29 sager om offentligt ansattes ytringsfrihed. De foregående fire år, fra 2010 til 2013, havde ombudsmanden tilsammen 28 sager.
Foto: DRESLING JENS

Kritik. Folketingets Ombudsmand udtrykker bekymring over et stigende antal sager om ytringsfrihed. I 2014 og 2015 modtog ombudsmanden i alt 29 sager om offentligt ansattes ytringsfrihed. De foregående fire år, fra 2010 til 2013, havde ombudsmanden tilsammen 28 sager.

Danmark

Bekymret ombudsmand: Offentligt ansatte tør ikke tale frit

Folketingets Ombudsmand er bekymret over et stigende antal sager om ytringsfrihed. Forbund vil beskytte ansatte ved lov.

Danmark

Det var »meget kritisabelt« og et alvorligt angreb på ytringsfriheden, da forsvarschef Peter Bartram for nylig truede sine ansatte med fyringer, hvis de udtrykte sig illoyalt om forsvaret på sociale medier.

Sådan lød meldingen tirsdag fra Folketingets Ombudsmand.

Og sagen er ikke den eneste sag om offentligt ansattes ytringsfrihed på ombudsmandens bord. En ny opgørelse, som Folketingets Ombudsmand har udarbejdet på Politikens anmodning, viser, at ombudsmanden har modtaget og kritiseret flere sager på de seneste to år end de foregående fire år tilsammen.

I 2014 og 2015 modtog ombudsmanden i alt 29 sager om offentligt ansattes ytringsfrihed, hvor fire blev afsluttet med kritik, på samme måde som det skete i sagen om forsvarschefens fyringstrusler. De foregående fire år, fra 2010 til 2013, havde ombudsmanden tilsammen 28 sager, hvoraf der blev givet kritik i tre af dem.

Når ansatte kommer med kritik, får de svaret; Jeg hører hvad du siger, men det bliver ikke anderledes

I de første seks måneder af 2016 har ombudsmanden allerede udtalt kritik i to sager. Kritik er ombudsmandens skrappeste sanktion. Dertil kommer, at en del af sagerne afvises, alene fordi de er anonyme eller forældede.

Krystalklare regler

Selv om talmaterialet ikke er omfattende, er ombudsmanden bekymret over det stigende antal sager.

»Vi ser usædvanlig mange sager om det her spørgsmål i øjeblikket, og de peger i retning af et generelt problem«, siger Jørgen Steen Sørensen til Politiken.

»Nogle gange går sager galt, fordi det er svært at gennemskue, hvad der gælder af regler på området. Lige på det her område er reglerne krystalklare, så det kan ikke være det, der er forklaringen på, at vi bliver ved med at se sager, hvor ledere ikke respekterer reglerne«, siger han: »Selvfølgelig giver det anledning til bekymring«.

Som tidligere omtalt i Politiken klapper stadig flere offentligt ansatte i om kritisable forhold af frygt for at miste jobbet eller for at blive lagt for had af kolleger og chefer. Når ombudsmanden nu også slår alarm, bør det få politikerne til at handle, mener både fagforbundet Djøf og FTF, som er hovedorganisation for 450.000 offentligt og private ansatte.

»Politikerne bør se at få ændret lovgivningen, så medarbejdere i det offentlige får en tiltrængt beskyttelse i disse sager, så man ikke riskerer fyring, degradering eller noget andet ubehageligt, fordi arbejdsgiveren ikke bryder sig om det, der bliver sagt«, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Tavshedskultur

Hun bliver bakket op af sociolog Rasmus Willig, som er lektor på RUC.

»Der er simpelthen opstået en kultur, hvor lederne ikke er modtagelige over for selv fagligt begrundet kritik, og når ansatte kommer med kritik, får de svaret: Jeg hører hvad du siger, men det bliver ikke anderledes«, siger Rasmus Willig, som mener, der er ved at opstå en usund tavshedskultur i den offentlige sektor. En udvikling, der også hænger sammen med den økonomiske risiko, der er forbundet med at blive fyret, mener han.

Justitsminister Søren Pind (V) er på vej med en informationskampagne som svar på den pressede ytringsfrihed blandt offentligt ansatte.

Ifølge Bente Sorgenfrey viser erfaringerne, at informationskampagner ikke virker. Derfor skal der lovgivning til, mener hun. Men det kommer ikke på tale, siger retsordfører Preben Bang Henriksen (V), der alene ser stigningen i antallet af sager hos ombudsmanden som udtryk for, at der er kommet større opmærksomhed på emnet. Han understreger, at regeringen følger anbefalingerne fra det særlige ytringsfrihedsudvalg ved at lade alle offentlige arbejdspladser afgøre selv, om de vil oprette en whistleblowerordning, hvor de ansatte helt anonymt kan lufte deres kritik og kommentarer.

Alternativets retsordfører, Josephine Fock, har ikke meget tiltro til den kommende informationskampagne. »Det er da fint. Vi tror bare ikke på, det er nok, og så synes vi, den er for sent ude«, siger Josephine Fock, som derfor har kaldt justitsministeren i samråd efter sommerferien.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce