Flygtningestrøm. Lisbeth Zornig samlede sidste år i september en syrisk familie op i Rødbyhavn og hendes mand bød dem på kaffe og kanelsnegle i parrets hjem. Arkivfoto.
Foto: Martin Lehmann

Flygtningestrøm. Lisbeth Zornig samlede sidste år i september en syrisk familie op i Rødbyhavn og hendes mand bød dem på kaffe og kanelsnegle i parrets hjem. Arkivfoto.

Danmark

Lisbeth Zornig er dømt for menneskesmugling

Forfatteren Lisbeth Zornig og hendes mand er ved Østre Landsret blevet dømt for overtrædelse af udlændingelovgivningen.

Danmark

Østre Landsret har afgjort, at der var tale om menneskesmugling, da forfatter Lisbeth Zornig og hendes mand, Mikael Lindholm, sidste år tilbød transport til en flygtningefamilie, som var ankommet til Rødbyhavn.

Dermed stadfæster landsretten den dom, som byretten i Nykøbing Falster i marts afsagde over ægteparret.

Landsretten har skærpet straffen, som i byretten lød på en bøde på 22.500 kroner til hver, så parret denne gang hver skal betale 25.000 kroner.

Kaffe og kanelsnegle

Lisbeth Zornig samlede sidste år i september en palæstinensisk-syrisk familie op i Rødbyhavn.

Flygtningene var på vej til Sverige og forfatteren tilbød at køre dem til Kastrup ved København.

Undervejs gjorde de holdt i Lisbeth Zornigs mands hjem på Sjælland. Her bød Mikael Lindholm de uventede gæster på kaffe og kanelsnegle, og efterfølgende kørte Lindholm familien videre til togstationen i Kastrup, hvor han betalte familiens billetter til Helsingborg i Sverige.

LISBETH ZORNIG OM MENNESKESMUGLING

Efterfølgende blev parret af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi tiltalt for overtrædelse af Udlændingelovens bestemmelser om menneskesmugling.

Ifølge anklageskriftet havde de bistået seks udenlandske statsborgere med ulovligt at opholde sig i og rejse gennem landet.

Det førte til dommen i byretten.

Overvejer Højesteret

Ifølge parrets advokat, Bjørn Elmquist, bruger landsretten som begrundelse for en stadfæstelse, at flygtningefamilien havde forklaret, at de havde været længe undervejs, op til 40 dage, og derfor kan man uden betænkelighed antage, at familien var uregistrerede flygtninge.

Bjørn Elmquist vil nu, sammen med ægteparret, overveje en anke til Højesteret.

»Nu må man overveje, hvad man vil gøre. Der er 14 dage til at gå til Højesteret«, siger han.

Han henviser til, at der er stor forskel på en række domme om menneskesmugling, som er afsagt ved byretter i Øst- og Vestdanmark.

»Det må vi jo så søge Højesteret om, som så må påtage sig et ansvar for at bringe orden i det«, siger han.

Vandrede på motorvejene

I september sidste år ankom et hidtil uset antal fortrinsvis syriske flygtninge i stopfyldte tog til den dansk-tyske grænse.

De fleste ville videre til Sverige, og situationen kom ud af kontrol, da flygtninge begyndte at vandre ud af lande- og motorvejene.

Det mobiliserede et stort antal danskere, som tilbød overnatning, tøj, mad eller hjælp til transport.

SYRISK FLYGTNING I RØDBY

Forskellige domme

Flere hjælpere er efterfølgende blevet retsforfulgt. I januar blev en mand dømt ved byretten i Randers til at betale 5.000 kroner for overtrædelse af Udlændingeloven, fordi han have kørt nogle flygtninge fra Flensburg til færgen i Grenå.

I august frifandt byretten imidlertid to byrådsmedlemmer fra Aarhus for at have givet husly til to flygtninge i et døgn, fordi anklagemyndigheden ikke kunne bevise, at flygtningene opholdt sig ulovligt her i landet.

Tvivlen kom de nødstedte til gode

Under Østre Landsrets behandling onsdag af ankesagen mod ægteparret Zornig og Lindholm i Nykøbing Falster, henviste Lisbeth Zornig til, at hun handlede af humanitære årsager og med et ønske om at hjælpe.

Hun havde, sagde hun, i Rødbyhavn spurgt en politibetjent, om det var i orden, at hun kørte af sted med familien, og hun havde fået et ja.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mikael Lindholm forklarede, at han havde kontaktet Rigspolitiet for at få afklaret, om hans kone kunne køre af sted med flygtningefamilien, men han havde ikke fået noget klart svar. Derfor var de to indbyrdes blevet enige om, at tvivlen om lovligheden måtte komme de nødstedte til gode.

De måtte vide, at det var ulovligt

Anklageren understregde, at det ifølge udlændingeloven er og var ulovligt at bistå en flygtning med ophold eller rejse gennem landet, hvis flygtningen ikke er registreret i Danmark.

Der ankom 3.000 flygtninge til Danmark i de døgn. De fleste ville ikke have asyl i Danmark og ønskede derfor ikke at lade sig registrere.

Anklageren, Nanna Grønning, fremhævede, at netop parrets tvivl om lovligheden viser, at de vidste, at der var en sandsynlighed for, at hjælpen var strafbar. Allligevel gennemførte de kørslen.

Anklageren ønskede straffen skærpet til en bøde på 25.000 kroner til hver.

De skal frifindes

Ægteparrets advokat, Bjørn Elmquist, henviste til frifindelsen i Aarhus. I den sag havde anklagemyndigheden ikke bevist, at flygtningene var uden pas og lovlige rejsedokumenter, og dermed opholdte sig ulovligt i Danmark.

Det samme gør sig gældende i denne sag, påpegede han.

»Man ved ikke, om de rejsende havde gyldig rejsedokumenter. Man har ikke undersøgt det, og derfor må man frifinde mine klienter«, sagde Bjørn Elmquist.

Han henviste til en FN-protokol og et EU-direktiv, som klart definerer menneskesmugling som en gerning, der sker for at opnå økonomisk eller materiel vinding. EU-direktivet siger, at medlemslandene frit kan vælge ikke at straffe, hvis den tiltaltes baggrund er en humanitær indsats med menneskelige hensyn.

Partier vil gøre et lift lovligt

Alternativet og Enhedslisten har for nylig foreslået, at det ikke længere skal være kriminelt at hjælpe uregistrerede flygtninge gennem landet.

Partierne har fremlagt et lovforslag, der skal omformulere Udlændingeloven, så man kun kan straffes, hvis hjælpen sker for egen økonomisk vinding, forklarer Enhedslistens retsordfører Rune Lund.

»Vi ønsker en skelnen mellem, hvornår folk hjælper flygtninge af humanitære grunde, og hvornår de gør det som deciderede menneskesmuglere for at tjene penge«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Straframme: fængsel i op til to år

Straframmen for overtrædelse af menneskesmuglerbestemmelsen i Udlændingeloven går fra bøde til fængsel i op til to år.

Bødetaksten er 5.000 kroner pr. voksne smuglede og 2.500 kroner pr. barn.

Mikael Lindholm sagde tirsdag til Politiken, at der efter byretsdommen i marts var blevet indsamlet hen ved 160.000 kroner til ægteparret. Ifølge Lindholm vil parret betale deres bøde af egen lomme, mens de indsamlede midler sandsynligvis skal gå til andre borgere, der kommer i samme situation og dømmes efter lignende omstændigheder.

I oktober indledes sager mod fire personer, som er tiltalt for at have smuglet flygtninge over Øresund til Sverige.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce