Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hyl skal skræmme unge væk

Et nyt alarmsystem, der kan skræmme ballademagere under 25 år væk med en høj lyd, beskyldes for diskrimination.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med en lille diskret højttaler kan man nu fjerne grupper af unge ballademagere, der hænger på gadehjørner, på byggepladser, i butikscentre eller på skoler efter lukketid.

Den såkaldte Mosquito udsender en høj lydpuls på 16 kHz, som kun påvirker unge mennesker, mens de fleste voksne over 25 år har mistet så meget af hørelsen, at de ikke opfanger lydfrekvenser over 15 kHz.

Efter få minutters påvirkning bliver de unge så generet af den højfrekvente hyletone, at de forsvinder fra området.

Populær i flere lande Hylekanonen er allerede en stor succes i Storbritannien, hvor den blev opfundet og har solgt mere end 3.000 eksemplarer. Siden har den bredt sig til Frankrig, Belgien og Holland, hvor nogle offentlige myndigheder også har installeret en teenageskræmmer.

Også et dansk firma har forsøgt at sælge apparatet.

Men i takt med, at hylekanonen bliver markedsført stadig flere steder i Europa, har den udløst debat om børn og unges rettigheder. Mange politikere og borgerretsorganisationer er rystede over en opfindelse, der forudsætter, at alle teenagere er parasitter.

Diskriminerer alle unge
Den belgiske minister for ungdom i det franske sprogområde, Marc Tarabella, vil have EU-kommissionen til at forbyde den i hele unionen.

»Det er rigtigt, at en lille gruppe unge laver ballade. Men Mosquito er en maskine, som diskriminerer alle unge. Den er en trussel mod demokratiet og folks helbred«, siger han.

I Belgien advarer læger om, at spædbørn kan risikere at lide i stilhed.

Underskriftsindsamling mod apparatet
Derfor har den belgiske sundhedsminister bestilt en undersøgelse af systemets helbredsmæssige farer. En af de britiske virksomheder, der sælger maskinen - Cooper Security - hævder i sit salgsmateriale, at den er »komplet harmløs, selv ved længere tids brug«.

Cooper henviser til test udført af National Physical Laboratory i London i 2001, som viser, at selv ikke hunde tager skade af en omgang Mosquito. Belgiske organisationer og den socialistiske gruppe i Europaparlamentet har startet underskriftindsamlinger for at få et forbud mod maskinen.

Ingen afsætning i Danmark

»Hvis der er sociale problemer, må man løse dem på en anden måde«, siger Christel Schaldemose (S).

Men kommissionen mener, at det må være en opgave for national lovgivning.

I Danmark forsøgte virksomheden ADI-Alarmsystem A/S fra Ishøj i september 2006 at markedsføre Mosquito, men der var ingen interesse blandt kunderne.

Forsøg lyden af alarmsystemet i et klip på Youtube.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden