Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jordemødrene på landets fødegange har så travlt, at de ikke føler, de kan tage sig ordentligt af de fødende. Kilde: Kilde: Stina Kruse Skov / Aktionsgruppen ’Nu kan det fandengalemig være nok’

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigets fødselschef går i protest

Klinikchef forlader Rigshospitalet efter 14 år på grund af for få hænder til de fødende. Regionsrådsformand er »ked af« afgangen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 14 år har klinikchef Morten Hedegaard stået i spidsen for en af landets største fødeafdelinger.

Han har været fødselslæge ved alle kronprinsesse Marys og prinsesse Maries fødsler. Men nu er det slut.

Morten Hedegaard forlader Rigshospitalet i protest ved årsskiftet med henvisning til, at der er alt for få hænder og for lidt tid til de fødende.

»Den økonomiske ramme, som jeg som klinikchef har skullet arbejde under, er med årene blevet strammere og strammere. Det er efter min opfattelse nu svært at have det ultimative ansvar for både patienternes behandling og medarbejdernes trivsel«, skrev Morten Hedegaard i en afskedsmail til medarbejderne i går.

Jeg sover dårligt og har gjort det i alt for lang tid

Over for Politiken forklarer Morten Hedegaard, at han ikke længere kan se sig selv på Rigshospitalet:

»Betingelserne, vi arbejder under – og som de fødende udsættes for – bliver ringere og ringere. Det er for mig blevet en større og større belastning. Jeg sover dårligt og har gjort det i alt for lang tid«.

For godt et halvt år siden fik fødeafdelingen på Rigshospitalet en sur smiley af Arbejdstilsynet. Personalet havde så travlt, at det brød Sundhedsstyrelsens retningslinjer og udsatte de fødende kvinder og deres børn for potentielle sundhedsrisici.

For at lette arbejdspresset indførte fødeafdelingen blandt andet en såkaldt prioriteringstrekant med rød, gul og grøn farve. I grøn zone har personalet tid til alle normale opgaver. I gul zone skal arbejdsopgaverne tilpasses, mens arbejdspresset i rød zone er så højt, at personalet eksempelvis er nødt til at forlade den fødende kvinde lige efter fødslen, selv om det ikke er fagligt eller menneskeligt hensigtsmæssigt.

»Vi har været i rød zone på daglig basis det meste af sommeren, og det er fortsat. Det trives jeg ikke godt med. Rød zone skal være undtagelsen, ikke reglen, som det er næsten dagligt«, siger Morten Hedegaard.

Jordemødre og fødselslæger fra landets fødegange har i flere år klaget over tiltagende travle forhold. Folketinget afsatte sidste år 50 millioner kroner årligt øremærket til de pressede fødeafdelinger, hvoraf Rigshospitalet har fået godt 4 millioner kroner.

Men samtidig skal alle Region Hovedstadens hospitaler ifølge budgetaftalen for næste år finde besparelser og omprioriteringer for 640 millioner kroner. 4 millioner blev fundet ved at lukke Rigshospitalets barselshotel i Aldersrogade, hvor førstegangsmødre kan komme sig i trygge rammer efter fødslen.

Den besparelse blev dråben for Morten Hedegaard.

»Barselshotellet er den mest velfungerende af mine afdelinger med meget tilfredse medarbejdere og meget tilfredse patienter«.

Fødselstallet, der har været faldende siden 1980’erne, er nu vendt. De næste ti år fødes år for år flere danskere, men uden at afdelingerne er gearet til den ændring, siger Morten Hedegaard.

»Spareøvelser ruller ind over os som tidevandet. Vi skal hvert år lave besparelser, og arbejdspresset er blevet mærkbart højere. Det er utilfredsstillende«.

Centerdirektør på Rigshospitalets Juliane Marie Centret Kurt Stig Jensen medgiver, at økonomien er skrabet. »Jeg tror, de fleste vil erkende, at de økonomiske rammer generelt i sundhedsvæsenet bliver strammere«, siger Kurt Stig Jensen.

»Jeg vil sige, det er rigtig ærgerligt, at en af landets allermest dygtige fødselslæger, hvis ikke den dygtigste, har valgt at forlade Riget. Det har jeg også sagt til ham«.

Formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) er »ked af«, at klinikchefen stopper.

»I regionsrådet har vi tilført ekstra midler til fødeområdet, men jeg er ikke i tvivl om, at man løber rigtig, rigtig stærkt på vores fødeafdelinger. Og at det også er hårdt for både ledere og medarbejderne«, siger regionsrådsformanden.

»Problemet er, at vi ikke kan friholde fødeområdet. Og de medicinske patienter. Og psykiatrien. Og kræftområdet. Når man skal finde 600 millioner kroner, så må alle bidrage«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden