Skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterede på et pressemøde planerne for fremtidens skattevæsen. Det skal blandt andet være 1.000 flere ansatte og nedskrivning af gæld til staten.
Foto: Joachim Adrian

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterede på et pressemøde planerne for fremtidens skattevæsen. Det skal blandt andet være 1.000 flere ansatte og nedskrivning af gæld til staten.

Danmark

Professor: Granskning af skattesvindel er i den lette ende

Politikerne har valgt det lette skyts til at granske milliardtyveri i Skat, lyder kritikken fra professor i forvaltningsret.

Danmark

Skats interne revisorer, Rigsrevisionen, en retssikkerhedschef og kammeradvokaten har alle gransket sagen.

Men ingen er endnu blevet stillet til ansvar for de massive svigt i Skats kontrol med udbetalingerne af mindst 12,3 milliarder til udenlandske svindlere.

Fredag besluttede et flertal i Folketinget at sætte en uvildig advokat til at undersøge svindlen med udbytteskat. Men politikerne har valgt det forkerte værktøj, lyder kritikken fra professor i forvaltningsret på Københavns Universitet, Michael Gøtze:

»En advokatundersøgelse er efter min mening ikke det rigtige instrument, fordi sagen er så stor og så kompliceret, som den er. Advokatundersøgelser er det lette kavaleri, det hurtige værktøj, som er velegnet til mere afgrænsede og mere konkrete problemstillinger«, siger han

Jeg har sagt at jeg har intet at skjule i udbyttesagen - og jeg vil gere have, at vi kommer til buds i den.

I stedet peger professoren på en undersøgelseskommssion i redskabskassen for udredninger:

»Undersøgelseskommissioner er skabt til store sager af betydelig almen interesse, det er direkte formuleret i loven. Her er så mange penge på spil, og så meget grundlæggende tillid til Skat på spil, at det i sig selv giver betydelig almen interesse«.

»Intet at skjule«

Advokatundersøgelsen er bestilt af et bredt politisk flertal, som tæller regeringen, Socialdemokratiet, Radikale, Dansk Folkeparti og SF. Tiden har været afgørende for, at valget er faldet på en advokatundersøgelse, forklarer skatteordfører i Socialdemokratiet, Jesper Petersen:

»En kommissionsundersøgelse kan strække sig over en længere årrække, og inden sådan en er færdig, kunne både departementschefen og andre, der har ansvar for længst have fået et job som sygehusdirektør eller i en interesseorganisation i mellemtiden«.

Derfor mener skatteordføreren, at der er behov for at få konklusionerne på bordet, »mens ansvaret og svigtene er friske«.

Han understreger dog, at partierne bag aftalen har mulighed for at følge op på advokatundersøgelsen med en kommissionsundersøgelse.

»Hvis advokatundersøgelsen ikke kan komme nogen vegne, og hvis der ligger en vurdering af, at en undersøgelseskommission vil kunne komme videre, så kan det jo være grund til at lave sådan en efterfølgende«, siger han.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil heller ikke afvise muligheden for at følge op på advokatundersøgelsen med en kommission.

»Jeg har sagt at jeg har intet at skjule i udbyttesagen - og jeg vil gere have, at vi kommer til buds i den. Nu starter vi så med en advokatundersøgelse, og den har vi et ønske om bliver færdig i 2017, og hvis den viser, at der er behov for at lave en kommissionsundersøgelse, så vil jeg ikke sætte mig i vejen for det«, siger han.

Teoretisk mulighed

Modellen med en kommissionsundersøgelse som opfølgning på advokaternes granskning kalder Michael Gøtze for en »teoretisk mulighed uden fortilfælde«.

»Dels ville det være endnu en undersøgelse i den allerede lange række, dels er en advokatundersøgelse dyr, og det er svært at se for sig, at man skulle følge den op med en endnu dyrere undersøgelseskommission«, siger han og henviser til tidshorisonten.

»Desuden er der tidsperspektivet at tage hensyn til – begivenhederne kommer på endnu længere afstand, og bliver endnu sværere for de involverede at huske præcist«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pilen peger op

Advokatundersøgelsen skal levere en beskrivelse af det administrative ansvar i både Skat og Skatteministeriet. Hvis advokaterne ender med at placere et konkret ansvar på embedsværkets skuldre, kan det føre til disciplinærsager mod enkelte embedsmænd.

Skatteministeriets top hidtil gået fri. Pilen pegede ellers på Skatteministeriet top, da Rigsrevisionen fremlagde sin gennemgang af alle de oversete advarselslamper. Og som Politiken kunne fortælle søndag har Skatteministeriets departementschef, Jens Brøchner, kvitteret for modtagelsen af de kvartalsrapporter, der fortæller, at Skat ikke fik lukket de huller i kontrollen, som Skats egne undersøgelser, Skatteministeriets Interne Revision og enkelte medarbejdere i Skat i årevis havde gjort opmærksom på.

Derudover blev Brøchners højre hånd, afdelingschef Andreas Berggreen, gjort ansvarlig for at sikre, at hulllerne i Skat blev lukket.

Ud over det administrative ansvar skal advokaterne også levere en beskrivelse af skiftende ministres rolle i sagen.

Michael Gøtze hæfter sig ved, at advokaterne kun skal levere en gennemgang »i den lette ende« og ikke en juridisk vurdering af, om der burde være blevet grebet ind, når det handler om ministrenes rolle: »Derfor vil det i givet fald kun være embedsmandssporet, som en efterfølgende kommission skal grave videre i«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden