Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Siden maj er Sundhedsplatformen blevet indført på flere af Region Hovedstadens hospitaler - her Gentofte Hospitals anæstesi-afdeling.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

It-fejl låste hospitaler ude af patienternes journaler

Hele formiddagen var Sundhedsplatformen, som blandt andet rummer journaler, nede.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både patienter og medarbejdere på en række af hovedstadens hospitaler måtte væbne sig med tålmodighed i morges.

Fra morgenstunden var det nemlig ikke muligt at logge ind på it-systemet Sundhedsplatformen, hvor hospitalerne i Herlev, Gentofte og blandt andet opbevarer patienternes journaler, røntgenbilleder og andre vigtige dokumenter.

På Rigshospitalets afdelinger i både København og Glostrup betød det længere ventetider, og at en række operationer måtte udskydes, fordi personalet i en periode ikke kunne få adgang til journalerne, fortæller hospitalets vicedirektør, Per Jørgensen.

»Det har gjort nogle arbejdsgange tungere og mere langsommelige, og derfor er der givetvis patienter, der har ventet længere på en ambulant kontrol, og der er også nogle få operationer, som vi holdt tilbage og lod vente lidt, før vi gik i gang med dem igen, af hensyn til patientsikkerheden«, siger han.

Det samme gjorde sig gældende på Herlev og Gentofte Hospital, fortæller hospitalernes vicedirektør, Anne Gram.

»Nedetiden på Sundhedsplatformen har givet irritation og ekstra ventetid, og vi har i lighed med Rigshospitalet oplevet forsinkelser og været nødt til at udsætte patienter«.

Platformen var »godt og grundigt nede«

Fejlen opstod, fordi der i morges blev foretaget en bestemt type overførsel af data, som ikke før er gennemført i det relativt nye system. Det blokerede for, at hospitalernes brugere kunne logge ind på systemet fra omkring klokken 7.45.

»Det er klart, at det påvirker i betydelig grad, når man ikke kan logge på netop i den periode, hvor dagbemandingen kommer på. Så Sundhedsplatformen var til alle praktiske formål godt og grundigt nede, og det er naturligvis ikke tilfredsstillende«, siger it-direktør i Region Sjælland, Per Buchwaldt, der er ansvarlig for Region Hovedstadens og Region Sjællands fælles it-infrastruktur bag Sundhedsplatformen.

Både i systemets opbygning og ude på hospitalerne har man forskellige procedurer og foranstaltninger, der kan afhjælpe problemerne eller fungere som nødløsninger under nedbrud.

På Rigshospitalet nåede man at sætte gang i en procedure, hvor de ansatte kunne se journalerne, men ikke skrive i dem, lige inden systemet igen kom op at køre. Derfor fik nedbruddet ikke voldsomme konsekvenser, siger vicedirektør Per Jørgensen.

»Vi har ikke et detaljeret billede, men et billede af, at det har været ganske stilfærdigt i den forstand, at der er nogle ting, der har taget længere tid og nogle ting, man ikke har startet, men ingen tilbagemeldinger om, at der skulle være gået noget galt«, siger han.

Omdiskuteret system

Sundhedsplatformen er et nyt it-system, som samler patientjournaler og forskellige funktioner på et sted og giver borgerne mulighed for selv at se deres journal.

Platformen blev taget i brug på Herlev og Glostrup i maj og på Rigshospitalet i november. Dengang affødte det først advarsler og siden klager fra læger og sygeplejersker, der både var frustreret over de nye arbejdsgange omkring systemet og oplevede, at der var problemer med blandt andet ordinering af til kræftpatienter.

Siden har Sundhedsplatformen dog både været langt mere stabilt og givet hurtigere svartider end de tidligere systemer, fortæller Per Buchwald.

»Det her en situation, vi ikke har set før, men det er klart, at når der er tale om et fælles system, som erstatter mange gamle systemer, så opstår der en betydelig afhængighed af systemet. I den situation bliver nedbrud selvfølgelig også mere kritisk«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden