Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Børnene på Mælkevejen i Gladsaxe leger med bogstaver. Her 14. dag lærer de om et nyt bogstav.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

KL vil sprogteste alle 3-årige

Obligatoriske sprogtest blev afskaffet i kampen mod bureaukrati, men alt for mange børn med sprogproblemer får ikke nok hjælp, erkender KL.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når Jonas, Rasmus og de andre fra Græshoppestuen fylder 3 år, skal de igennem en obligatorisk sprogtest i børnehaven, mener KL.

I dag er det kun de børn, som pædagogerne vurderer har sprogproblemer, der testes. Men danske forskere dokumenterede sidste år, at der er op til 2 års forskel på børns sproglige og sociale kompetencer, når de begynder i skole.

»Som det er i dag, taber vi alt for mange. Det er et kæmpestort problem. Vi skal investere tidligt, så vi kan redde de børn«, siger Anna Mee Allerslev (R), formand for KL’s børne- og kulturudvalg.

Derfor lancerer Kommunernes Landsforening i dag et nyt udspil til, hvordan social ulighed blandt børn kan mindskes. En sprogvurdering varer mellem 10 og 30 minutter, bliver udført af barnets daglige pædagog og typisk tager afsæt i, at barnet kigger på billeder og fortæller om, hvad det ser.

Forslaget skal hjælpe på, at der er kommuner, hvor hver fjerde ung ikke får en ungdomsuddannelse. Ifølge KL vil obligatoriske sprogtests koste cirka 11 millioner kroner om året.

Mere bureaukrati og mindre tid til børnene

Screeninger af alle 3-årige er »fornuftigt«, vurderer Dorthe Bleses, der er professor ved TrygFondens Børneforskningscenter under Aarhus Universitet.

»Vi må må se i øjnene, at der er en væsentlig del af børnene, hvis sproglige udvikling ikke understøttes tilstrækkeligt i børnehaven, fordi det er svært at finde de børn uden en test, og fordi ikke alle dagtilbud har fokus nok på at skabe rige læringsmiljøer. Børn, der starter i skolen med svage kompetencer, risikerer at falde længere og længere bagud i forhold til de andre«, siger hun. Men obligatoriske sprogtests er »ikke den rigtige vej at gå«, mener pædagogernes fagforening, Bupl.

»Det skaber bureaukrati og tager tid fra børnegruppen i det hele taget«, siger formand Elisa Bergmann.

Mere positivt stemt er børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Tirsdag fremsætter hun et lovforslag i Folketinget, der tillader at sprogscreene børn allerede, når de er 2 år. Hun påpeger dog, at der tidligere har været obligatoriske sprogtests af 3-årige, som blev stoppet for at skåne institutionerne for for meget bureaukrati. Den enkelte kommune må godt selv screene alle 3-årige, hvis den vil.

»Men jeg tager alle gode input til mig og lytter både til KL og Bupl. At nogle børn er bagud, når de starter i skole, er ikke tilfredsstillende«, siger ministeren.

Dagens udspil fra KL rummer også en opfordring til alle kommuner om at bruge flere penge på dagtilbuddene og til regeringen om at »styrke pædagoguddannelsen«.

KL ønsker også, at en del af finanslovens ekstra penge til dagtilbud går til at udvikle personalets kompetencer. Mai Mercado har varslet et børneudspil til 580 millioner kroner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden