Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det er en udfordring af få genanvendt plast fra husholdningsaffaldet.
Foto: Jens Dresling

Det er en udfordring af få genanvendt plast fra husholdningsaffaldet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringsudspil kan trække tæppet væk under kommunale affaldsanlæg

Syv jyske kommuner har mange millioner på højkant i anlæg til sortering af plastaffald, som regeringen vil gøre det ulovligt for kommuner at drive. En afklaring er ikke lige om hjørnet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I denne uge går seks robotter i gang med at sortere plastaffald fra den kommunale dagrenovation på et nyt anlæg ved Holstebro for at teste anlægget før den officielle indvielse 20. marts. Det er et forsøgsanlæg, som har modtaget støtte fra Miljøstyrelsen og er udviklet i samarbejde med tre private virksomheder.

For de fire kommuner i det fælleskommunale ressourceselskab Nomi4S, Holstebro, Lemvig, Skive og Struer, som står bag anlægget, er målet at forøge genanvendelsen af plast.

Men anlæggets fremtid er usikker, allerede inden det officielt bliver taget i brug. For regeringen fremlagde i september et forslag til en forsyningsstrategi, som lægger op til, at kommunerne skal overlade enhver form for behandling af affald, inklusive sortering, til private.

Mål: 50 pct. genanvendelse

Det kom helt bag på kommunerne, også de fire kommuner i Nomi4S, forklarer formanden for selskabet, Finn Thøgersen (V), som er medlem af kommunalbestyrelsen i Holstebro.

»Vi har haft et samarbejde med ministeriet om det her i nogle år, så vi ikke havde drømt om, at det ville komme til at gælde for husholdningsaffald«, siger Finn Thøgersen.

Der har i nogle år været fri konkurrence om behandling af erhvervsaffald, mens kommunerne har ansvaret for behandling af husholdningsaffald. Målet for kommunerne er, at 50 procent af husholdningsaffaldet skal genanvendes i 2022.

At forsyningsstrategien vil gøre det ulovligt for kommunerne at drive sorteringsanlæg for dagrenovation kom som et lyn fra en klar himmel

Plast er vanskelig, fordi genanvendelse forudsætter, at de mange forskellige plasttyper er sorteret ud i forholdsvis 'rene' fraktioner.

»Det kan vare længe, før nogen kan tjene på det. Derfor tror vi, at det er nødvendigt, at det offentlige er med til at skubbe det i gang«, siger Finn Thøgersen om baggrunden for, at Nomi4S har investeret i det nye anlæg.

Han håber ikke, at selskabet ender med at blive tvunget til at sælge anlægget. Et tvunget salg vil ikke være et godt udgangspunkt, men vil kunne påføre kommunerne bag Nomi4S et stort tab.

Længere nord på i Jylland er de tre kommuner Aalborg, Jammerbugt og Mariager Fjord i præcis samme situation. De står bag et sorteringsanlæg til plast og metal, der ligesom i anlægget i Holstebro er blevet lagt i en særlig affaldsspand ude hos borgerne. Anlægget har kostet 38 millioner kroner. Det drives af det fælleskommunale selskab Reno-Nord og blev taget i brug i oktober.

»De tre kommuner ville gerne øge genanvendelsen for at nå målet i ressourcestrategien. Det førte frem til udviklingen af anlægget. Vi har fået tre millioner kroner i støtte fra Miljøstyrelsen til forskellige udviklingsprojekter i forbindelse med anlægget. At forsyningsstrategien vil gøre det ulovligt for kommunerne at drive sorteringsanlæg for dagrenovation kom som et lyn fra en klar himmel«, siger Reno-Nords direktør Thomas Lyngholm.

Et af udviklingsprojekterne drejer sig om et samarbejde med en lokal virksomhed med henblik på, at den kan aftage noget af plasten fra sorteringsanlægget, så der også bliver lokale arbejdspladser ud af det.

Både Reno-Nord og borgmestrene i de tre kommuner bag anlægget har henvendt sig til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og udtrykt deres bekymring over forsyningsstrategien. Det samme har Nomi4S i Holstebro, hvor man også har haft de lokale folketingsmedlemmer på besøg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er også kommuner, som på baggrund af forsyningsstrategien tøver med nye initiativer på affaldsområdet.

Men usikkerheden forsvinder næppe lige foreløbig. Der er endnu ikke kommet gang i politiske forhandlinger om forsyningsstrategien, når det gælder affaldsområdet. Hvis strategien skal omsættes til lovgivning, vil det antagelig tage flere år.

Samtidig er EU på vej til at stramme kravene til genanvendelse af husholdningsaffald. EU-kommissionen har foreslået, at 65 procent skal genanvendes i 2030, et mål, som Europaparlamentet vil have hævet til 70 procent. Til efteråret vil EU-kommissionen desuden fremlægge forslag til en særlig strategi for plastaffald for at øge genanvendelsen.

Kommunernes Landsforening har ikke forholdt sig til forsyningsstrategien endnu, men KL's presseafdeling oplyser, at foreningens bestyrelse i løbet af foråret skal have en grundig drøftelse af sagen.

Danmark er et af de lande, der brænder mest affald, og EU-kommissionen har for nylig i en rapport opfordret Danmark til at øge genanvendelsen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden