Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Kvinder har ofte lettere ved den tætte kontakt, mens mændene helst står skulder ved skulder, når der skal tales alvor, mener mandeterapeut Annette Jønsson.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinderne trækker ofte det længste strå

Hvorfor vil mænd snakke job og se sport, mens kvinder taler om børn og følelser? To terapeuter giver deres bud på, hvordan kønnene håndterer venskab forskelligt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mandens bedste ven er hans kone, og kvindens bedste ven er tre veninder.

Sådan lyder en terapeutjoke ifølge Martin Østergaard, der fra sin praksis på Nørrebro i København rådgiver par om deres samliv og relationer.

Han skynder sig dog at hale i land, fordi han også oplever, at rollerne i dag er mindre firkantede.

»Vi er i 2017, og jeg sidder ofte overfor mænd og kvinder, der har det lige omvendt. Der er kvinder, som ikke føler sig trygge ved intimiteten i gruppen af veninder, og mænd som grinende ævlebævler løs om hårtab og vaklende selvværd med andre mænd«.

Ensom ulv

Terapeut Martin Østergaard er selvfølgelig med på den grundlæggende præmis, at mange kvinder kan nå at få en personlig relation op at stå i køen i SuperBrugsen, mens mænd selv i langvarige venskaber har brug for at have noget i hænderne eller gøre noget konkret sammen, inden de letter på låget til det mere personlige gods, der står og bobler.

»Måske er det noget med den ensomme ulv og konkurrencen mellem mænd, som gør os lidt mere skeptiske, hårde og drillende overfor hinanden og gør det sværere at knytte venskaber. Mens kvinder i højere grad går tæt på hinanden for at udvikle og styrke sig selv gennem relationen og dermed i højere grad betragter venskabet som en skøn nødvendighed«, siger Martin Østergaard.

»Igen vil jeg dog indsparke, at man ofte kan komme til at overse, at der i alt det uudtalte mellem mænd kan ligge noget omsorg og forståelse, som en kvinde måske ikke lige kan tune sig ind på, fordi hun i højere grad lytter til de udtalte ord. Og når mænd taler arbejde, så taler de jo meget om deres følelser, selv om det måske ikke er så direkte, som når kvinder taler direkte om følelser«, siger Martin Østergaard.

Han mener dog også, at mænd i stramt tøj, der konkurrerer mod hinanden og vinden på landevejen, kan vise følelser.

»Først skal man æde sig selv ude på cyklen, når man så kommer frem til caféen med pause-espressoen, så man kan sidde og håne de andre og grine. Og så får man måske overskud til at nævne, at man har været hos lægen for at tale om, hvorfor man er blevet sådan en trist og vrissen gammel stodder i hverdagen«, siger Martin Østergaard, der dog trods mange omsvøb må konkludere:

»Kvinder er nok de klogeste. Det er sgu meget i samtale med andre, at vi vokser. Og vi vokser mest af at betro os og turde fortælle om det svære. Og her har kvinder jo ofte livslange venskaber, hvor de betror sig til hinanden og holder sammen i tykt og tyndt, mens mændene oftest vil klare tingene selv«.

Skulder ved skulder

I Vanløse praktiserer Annette Jønsson i sit firma Mandeterapeut.dk. Her møder hun mange mænd, der er blevet skilt, er triste eller føler sig udfordret i forholdet.

»Det, der går igen, er, at de ikke er så gode til at vedligeholde deres venskaber, når de bliver gift eller indgår i forhold og får børn. De vender blikket mod deres partners familie og venner, som bliver den primære omgangskreds. Den dag, manden skal skilles, står han ofte ret alene og må genoptage kontakten til gamle relationer i en periode, hvor han har det allersværest«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Siger Annette Jønsson, der ser det som et stort problem, fordi venskaber er utrolig værdifulde for at skabe et godt liv.

»Men som i så mange andre situationer, skal mænd ofte presses, før de forlader comfortzonen og ændrer adfærd«.

Hun ser også et mønster, hvor mænd helst vil blive i ’rollelaget’ og tale job, forberedelserne til det kommende maraton eller en spændende rejse, de skal på. I stedet for at nærme sig følelser, svagheder og svære emner.

»Mænd foretrækker at stå og kigge på noget, en sportskamp, en koncert eller sparke til et bildæk, når de personlige emner debatteres. De står nærmest skulder mod skulder og retter blikket væk. Det kan være jagt- eller urinstinktet, der kræver fokus på byttet eller fjenden og ikke så meget føleri«, mener Annette Jønsson.

»Mens det for kvinder er langt mere intenst og for fuld udblæsning med øjenkontakt og kropssprog. Kvinder taler, mens de kigger hinanden direkte i øjnene og ser reaktioner og følelsesudsving. De ønsker nærvær og vil sikre sig, at de er der for den anden, der åbner sig og viser tillid«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden