Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mie Brinkmann
Arkivfoto: Mie Brinkmann

Der er blevet bedre plads under bruserne på gymnasier og folkeskoler. 2 ud af 3 dropper fællesbadet, viser nye tal fra en rundspørge på gymnasierne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er værre end frygtet: De fleste elever dropper badet efter idræt

Choktal får idrætslærere i gymnasier og folkeskoler til at gå sammen med DGI og DIF om at styrke badekulturen, så man kan få børn og unge til at droppe blufærdigheden og komme tilbage under bruseren.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg går som regel ikke i bad efter idræt«.

Det svarede 63,3 procent af gymnasieeleverne, da Gymnasieskolernes Idrætslærerforening spurgte godt 2.600 elever over hele landet i starten af året. Kun en af tre har altså været i bad, når de skal ned til time efter idræt, viser altså den undersøgelse, som Politiken i dag kan offentliggøre.

»Vores nye tal viser, at det er langt værre, end jeg troede. De unge går mindre og mindre i bad, når det skal foregå sammen med andre, og det er en samfundsudfordring, som vi skal være flere til at løfte«, siger Andreas Schiønning, formand for Gymnasieskolernes Idrætsforening og til dagligt lærer på Aarhus Katedralskole.

Han har nu har fået Dansk Skoleidræt, interesseorganisation for grundskolens idrætslærere, samt DGI og DIF med på et fælles fremstød for en sundere badekultur.

»Vi kan ikke gøre så meget i gymnasiet, hvis de unge allerede i folkeskolen eller i fodboldklubben har vænnet sig til, at det er i orden ikke at gå i bad sammen«.

Siger Andreas Schiønning, der ikke tror på, at man kommer langt med tvang. Man må i stedet skabe dialog og refleksion. For hvis man insisterer for hårdt, risikerer man, at eleverne bliver helt væk fra idræt.

»Vi laver et forløb på vores gymnasium, hvor eleverne først læser den kronik, som Anne Sophie skrev i november i Politiken om, at hun ikke at turde gå i bad efter idræt i 1. G. Så taler vi om selviscenesættelse og kropsidealer, for det er jo også en del af faget idræt«, forklarer Andreas Schiønning.

»Det skal være okay, at vi ikke er perfekte. Vi skal have et naturligt forhold til kroppen, så man ikke er bange for andres blikke på krop. Det kan føre til kropsforskrækkede mennesker med spiseforstyrrelser og lavt selvværd. Til sidst ender vi med en aftale om, at vi prøver at holde fast i, at alle bader i en periode«.

Andreas Schiønning tror ikke på, at få alle under bruseren.

»Men kunne vi bare få 2/3 dele til at gå i bad ville det være fantastisk. Som det er nu, er det mest normale jo, at man ikke går i bad«.

Flest piger skulker fra bad

Den er også gal i grundskolen.

Idrætslærerne indberettede sidste år til Dansk Skoleidræt, at 7 ud af 10 af dem har svært ved at få kostet eleverne fra 7.-9. klasse i bad. Formand for Dansk Skoleidræts faglige udvalg Preben Hansen siger, det er en meget beklagelig udvikling. Ikke kun af hygiejniske grunde, men mest fordi et fællesskab og en form for dannelse ryger.

»3. halvleg og snakken i omklædningen er vigtig. Og så bekymrer det mig som lærer og far til piger, at man flasher sig selv på sociale medier, men ikke kan holde ud at se sine jævnaldrende i bad«.

På hans skole, Rantzausminde Skole i Svendborg, går alle drenge i bad, men der er problemer med en del piger. Her ligger altid rene håndklæder klar til dem, der har glemt, og der er mobilforbud, så ingen risikerer at blive udstillet.

Preben Hansen siger, at skolebestyrelsen har pålagt lærerne, at bad er obligatorisk. Hvilket er langt mere radikalt end Undervisningsministeriet, der overlader det til skoleledelsen.

»Med den beslutning i hånden kan vi sige til forældrene, at der er i ingen vej udenom«, siger Preben Hansen, der i en alder af 61 år stadig bruser sig sammen med sine elever, ligesom han altid har gjort.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden