Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Politiet rykkede talstærkt ud til Frederiksberg, hvor Lars Hedegaard blev forsøgt dræbt. Attentatmanden, som havde klædt sig ud som postbud, var angiveligt den dengang 26-årige Basil Hassan.
Arkivfoto: Jens Dresling

Politiet rykkede talstærkt ud til Frederiksberg, hvor Lars Hedegaard blev forsøgt dræbt. Attentatmanden, som havde klædt sig ud som postbud, var angiveligt den dengang 26-årige Basil Hassan.

Danmark

Ekspert: Frygtet dansk terrorists død er måske en dækhistorie

Der er eksempler på, at Islamisk Stat-krigere er løjet døde i et forsøg på at ryste efterretningstjenesterne af.

Danmark

Måske passer det, at Basil Hassan er død.

Men der er også en risiko for, at det er opspind - en løgn, der skal give ham mulighed for at forsvinde i Mellemøsten uden nogen sinde at blive fanget af de danske myndighder.

Det vurderer forfatteren og journalisten Deniz Serinci, der blandt andet har skrevet bøger om terrorbevægelsen Islamisk Stat og dens krigere.

Basil Hassan er internationalt efterlyst af Danmark, hvor han anses for at være gerningsmanden bag et drabsforsøg på den islamkritiske forfatter Lars Hedegaard i 2013.

Han forsvandt fra landet kort efter den mislykkede terroraktion, men blev pågrebet i Tyrkiet, hvor han sad fængslet, inden landet pludselig og uden at orientere de danske myndighder satte ham på fri fod.

Siden er han af det amerikanske udenrigsministerium stemplet som en af Islamisk Stats ledere og ansvarlig for planlægningen af terrorangreb uden for de områder, organisationen har holdt besat.

Der er tidligere givet falske dødsmeddelelser

Familien har oplyst, at den er blevet underrettet om hans død, men har ikke givet nærmere detaljer om, hvordan beskeden er modtaget. En libanesisk avis har skrevet, at han er faldet i kamp langs den syrisk-libanesiske grænse.

Ifølge Deniz Serinci er der imidlertid i en håndfuld sager givet falske dødsmeddelelser om eftersøgte krigere, der tilsyneladende har håbet at kunne ryste efterretningstjenesterne af sig på den måde.

Beskeden om Basil Hassans dødsfald kommer ganske vist på et tidspunkt, hvor Islamisk Stat er trængt voldsomt tilbage og kun har kontrol over få og små områder sammenlignet med for blot et par år siden.

Tilbagegangen kan have fået organisationen til at sende ham til området op mod Libanon i et forsøg på at få det fastholdt.

»Det kan tale for, at han er død under kampene der«, mener Deniz Serinci.

Kan være forsøg på at lede PET på vildspor

Han peger dog på problemet med underretninger.

»Der er forældre på Københavns Vestegn, der har fået en sms om, at deres sønner er døde. Men enhver kan sende sådan en sms. Jeg tror mere på dem, hvor der er et billede af deres lig, og hvor det er lagt ud på Islamisk Stats medier, at han er dræbt. Så er det mere troværdigt«.

»Det kan godt tænkes, at Basil Hassan lyver sig død for at få fred for Politiets Efterretningstjeneste«.

Serinci peger på, at det er sket ved to-tre tilfælde, han har kendskab til. En af dem drejede sig om briten Imran Khawaja, som blev løjet død af sin islamistiske militsgruppe i Syrien i 2014. Nogle måneder senere blev han anholdt, da han vendte tilbage til Storbritannien. Han havde taget turen i bil for at undgå at blive afsløret.

Basil Hassan vil - hvis han trods rygterne ikke er død - kunne skjule sig i for eksempel det sydlige Tyrkiet og få en ny identitet der eller gemme sig i Libanon, hvor centralmagten ikke er så stærk, vurderer den danske forfatter.

Oplysningerne om Hassans død er ikke bekræftet af Islamisk Stat.

»Men det kan komme. Der kan bare gå længere tid, før det sker«, siger Deniz Serinci.

Han er ikke i tvivl om, at de danske efterretningstjenester har det som en højt prioriteret opgave at skaffe endegyldig dokumentation for, at Basil Hassan er død.

»Han er en af Danmarks mest frygtede terrorister«, forklarer Serinci.

Politiets Efterretningstjeneste oplyser, at man ikke vil kommentere konkrete sager.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce