Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Jeg er altid skeptisk over for nye skatter, og jeg synes, at Europa er hårdt nok beskattet i forvejen«, sagde Kristian Jensen til finansmediet Bloomberg efter uformelt møde mellem finansminstre i weekenden i Estland.
Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

»Jeg er altid skeptisk over for nye skatter, og jeg synes, at Europa er hårdt nok beskattet i forvejen«, sagde Kristian Jensen til finansmediet Bloomberg efter uformelt møde mellem finansminstre i weekenden i Estland.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark er på linje med skattelylande om it-giganter

Finansminister Kristian Jensen afviser et fransk forslag om at beskatte it-giganter som Google og Facebook hårdere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark lægger sig på linje med skattelylande som Malta, Luxembourg og Irland i spørgsmålet om ny skat af it-giganters omsætning.

På et uformelt møde mellem finansministre i weekenden i Estland afviste Kristian Jensen (V) at støtte et forslag fra den franske regering om en ny type skat til it-virksomheder som Google og Facebook.

Den danske finansminister frygter, at et sådan tiltag vil få digitale virksomheder til at lægge deres forretninger andre steder end i EU.

»Jeg er altid skeptisk over for nye skatter, og jeg synes, at Europa er hårdt nok beskattet i forvejen«, sagde Kristian Jensen efter mødet til finansmediet Bloomberg.

I mange år har it-virksomhederne haft held til at betale en meget lav skat i EU-lande ved at flytte deres overskud til de medlemslande, der har de mest gunstige skattevilkår, i særdeleshed Irland.

Vi er nødt til at få stoppet det her ræs mod bunden, hvor virksomheder kan shoppe rundt mellem EU-lande i jagt på lav skat

Således betalte Facebook i 2015 kun 0,03 procent i skat af sit overskud i EU-landene.

Til sammenligning betalte Facebook 28 procent i skat af overskuddet i resten af verden.

Tallene for Google er ligeledes skæve med 0,82 procent i skat af overskuddet i EU og 6 procent i resten af verden.

Det franske forslag går kort fortalt ud på at indføre en skat på it-virksomhedernes omsætning i stedet for på deres profit. Forslaget blev lanceret op til weekenden af Frankrig og havde fået forhåndsstøtte fra Tyskland, Italien og Spanien. I løbet af weekenden bakkede yderligere 6 lande op: Østrig, Bulgarien, Grækenland, Portugal, Rumænien og Slovenien.

Skattefairness og suverænitet

»Vi bør ikke længere acceptere, at disse virksomheder driver forretninger i Europa og slipper af sted med at betale minimale beløb i skat til vores statskasser. Økonomisk effektivitet er på spil lige så vel som skattefairness og suverænitet«, står der i en fælles udtalelse efter mødet fra de ti landes finansministre.

Finansminister Kristian Jensen ønsker ikke at lade sig interviewe om den danske modstand mod forslaget om en ny skat på it-virksomheder. Han henviser til skatteminister Karsten Lauritzen (V), som i går ikke var at træffe.

Kristian Jensen kommer dog til at forklare sig snarest i Folketinget, for SF’s finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, har indkaldt ham til samråd om sagen.

»Vi er nødt til at få stoppet det her ræs mod bunden, hvor virksomheder kan shoppe rundt mellem EU-lande i jagt på lav skat. Vi bliver nødt til at have et større samarbejde i EU på skatteområdet for at få det stoppet. Så den danske regerings linje er usolidarisk, og jeg synes, at vi er havnet i dårligt selskab med skattelylande som Luxembourg og Malta«, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Udfordringen med at skrabe skat ind fra it-giganterne gælder i høj grad også for Danmark. Eksempelvis betalte Google Danmark i 2015 godt 3 millioner kroner i skat, selv om Google i Danmark har en anslået omsætning i milliardklassen. Den simple forklaring er, at Google fakturerer de fleste ordrer til Googles europæiske hovedkvarter i Irland.

Enkelte medlemslande i EU har haft held til at indgå forlig med it-giganter om større skattebetaling, og EU har igennem mange år forsøgt at finde fælles løsninger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I fjor tog EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, et nyt redskab i brug, da hun på vegne af kommissionen stak Apple en bøde på 13 milliarder euro for i perioden 2003 til 2014 at modtage ulovlige skattefordele i Irland. I 2014 betalte Apple således kun 0,005 procent i effektiv selskabskat af sit overskud i Europa. Apple har appelleret afgørelsen.

Estland, som for tiden har EU’s roterende formandskab, har et ambitiøst mål for at lande nye fælles regler for beskatning af it-virksomheder, der nyder godt af ikke at have fysisk adresse i alle medlemslande.

Esterne håber at finde fælles fodslag blandt de 28 medlemslande inden årets udgang, så vejen er banet for ny lovgivning allerede i foråret 2018.

Alle lande er enige om, at der er behov for nye internationale skatteregler, som passer til den digitale tidsalder. Uenigheden gælder, om EU skal gå forrest med et såkaldt quick fix i stil med det franske forslag.

Ifølge en højtstående EU-kilde, der var til stede ved det uformelle møde blandt finansministre i weekenden, var der udover Danmark »en god håndfuld« lande, som talte åbent imod det franske forslag.

Udover Malta, Luxembourg, Irland og Cypern har Sverige også offentligt erklæret sig »skeptisk« overfor en ny digital skat. Finansminister Magdalena Andersson mener, man bør lægge kræfterne i at skabe internationale aftaler, der dækker mere end EU.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden