Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rød blok presser regeringen: Sig nej til russisk gasledning gennem dansk territorium

En samlet opposition opfordrer regeringen til at afvise gasledningen Nord Stream 2 ud for Bornholms kyst. Regeringen vil endnu ikke tage stilling til sagen, som tiltrækker stor international opmærksomhed.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark skal afvise den omdiskuterede gasledning Nord Stream 2 på dansk søterritorium.

Sådan lyder opfordringen nu fra rød blok til regeringen. Socialdemokratiet har været kritisk afventende, men nu vender partiet sig endegyldigt mod ideen om en ny gasledning i Østersøen.

Sagen har udviklet sig til et højspændt geopolitisk anliggende for Danmark, som forsøger at navigere mellem blandt andre USA, Rusland og Tyskland, som alle har stærke interesser i sagen.

Da gasledningen passerer tæt på Bornholms kyst, har Danmark mulighed for at afvise den russiskkontrollerede naturgasledning på dansk grund. Og den mulighed mener oppositionen, at regeringen skal benytte sig af.

»Vi synes, at regeringen skal sige nej til anlægget af Nord Stream 2 igennem dansk territorialfarvand. Det er for underligt at være i en situation, hvor russerne optræder aggressivt i et omfang, så vi skal sende danske soldater til de baltiske lande, og samtidig skulle fremme deres investeringer med den anden hånd«, siger Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup.

SF: En håbløs vej at gå

Den tidligere VK-regering gav i 2009 tilladelse til anlægget af Nord Stream 1, som transporterer gas fra Rusland til Tyskland på Østersøens bund. Russerne har nu ansøgt Danmark om at udvide rørledningen, og det mener både Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Alternativet, SF og Enhedslisten, at regeringen skal afvise på grund af spændingerne med Rusland.

»I øjeblikket sender vi soldater til de baltiske lande for netop at kunne beskytte dem mod russerne. Jeg synes ikke, at vi sikkerhedspolitisk skal give Rusland uhindret adgang til dansk territorium. Både sikkerhedspolitisk og forsyningsmæssigt er det en håbløs vej at gå«, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Sideløbende med et dansk nej håber oppositionspartierne, at EU får et mandat af medlemsstaterne til forhandle vilkårene for hele gasledningen med Rusland, da Nord Stream 2 ikke nødvendigvis bliver skrinlagt, hvis Danmark beslutter at afvise den på dansk territorium. I så fald kan Rusland forsøge sig med en alternativ linjeføring.

»Vi er modstander af den her ledning. Det eneste, der kan få os på andre tanker, er, hvis EU får forhandlet en fornuftig aftale hjem«, siger de radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard.

DF ser ingen problemer

Med oppositionens melding er regeringen presset fra flere sider af folketingssalen. Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, ser nemlig ingen problemer i at godkende den nye gasledning.

»Vi synes, at Nord Stream 2 er uproblematisk set fra en dansk synsvinkel. Det er et handelsprojekt mellem Tyskland og Rusland. Det må de to lande finde ud af. Derfor har vi ikke nogen betænkeligheder ved projektet«, siger Dansk Folkepartis energiordfører, Mikkel Dencker.

Regeringen har endnu ikke taget stilling til sagen, men Folketinget er i færd med at behandle et lovforslag, som generelt skal give Danmark mulighed for at afvise gasledninger på dansk søterritorium på baggrund af udenrigs- og sikkerhedspolitiske interesser.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg synes, at oppositionen er en postgang for hurtigt ude her. Det er for tidligt at drage konklusioner eller afvise ansøgningen på nuværende tidspunkt«, siger energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i en skriftlig kommentar.

Udenrigsministeriet bestemmer

Forslaget er formuleret, så det formelt er Udenrigsministeriet, der skal vurdere, om en rørledning som Nord Stream 2 vil konflikte med danske udenrigs- og sikkerhedspolitiske interesser. Også udenrigsministeren mener, at det er for tidligt at konkludere i sagen.

»Jeg kan af gode grunde ikke på nuværende tidspunkt gisne om et resultat af en vurdering, når loven endnu ikke er færdigforhandlet«, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i en skriftlig kommentar.

I mellemtiden skal Danmark fortsat navigere i de amerikanske, russiske, tyske og østeuropæiske interesser, hvor fokus bl.a. er på den danske beslutning.

Her vil Danmark ikke kunne undgå at træde på en diplomatisk tå eller to.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden