Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Özlem på 9 år, til venstre, kan godt lide sin fars spejlæg og mors lasagne. Ibrahim, til højre, foretrækker pizza fra pizzeriaet.
Foto: Louise Herrche Serup

Özlem på 9 år, til venstre, kan godt lide sin fars spejlæg og mors lasagne. Ibrahim, til højre, foretrækker pizza fra pizzeriaet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børns Vilkår: Forholdene på Sjælsmark er kummerlige

Direktøren for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, har besøgt Udrejsecenter Sjælsmark, hvor afviste asylfamilier placeres. Han finder forholdene uacceptable.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der bor sandsynligvis 38 børn på Udrejsecenter Sjælsmark i Nordsjælland, siger tal fra Udlændingestyrelsen. Andre tal siger 52. Ingen ved det, og i morgen kan det være anderledes. Nye kan være ankommet, andre kan være udsendt, men de børn, der bor der, lever under mistrøstige forhold.

Der må ikke laves mad på værelserne. Ingen køleskabe eller andre elektriske installationer. Nogle børn er lige ankommet, men flertallet har boet der mellem to og ti måneder. En tilstand, som direktør Rasmus Kjeldahl fra organisationen Børns Vilkår finder uacceptabel i et land som Danmark.

»Sjælsmark er ikke et sted, hvor det er forsvarligt for børn at bo i mere end to uger. Her er tale om børn, som i forvejen har meget at slås med, og jeg er sikker på, at længerevarende ophold vil påføre dem flere traumer, end de allerede har. Et udrejsecenter må betragtes som en slags afgangshal i en lufthavn, hvor man venter kortvarigt på at komme af sted,« siger Rasmus Kjeldahl efter et besøg på Sjælsmark med Politiken.

Her mødte han søskendeparret Ibrahim på 12 år og Özlem på 9 år, som Politiken tidligere har skrevet om.

»Det gjorde mig virkelig trist at se, at vi i Danmark har børn, som bliver opbevaret på den måde. Jeg oplevede børn, som var meget angste og bekymrede. De lever i et miljø, hvor de ikke føler, de kan gå frit. De var effektivt forhindret i at spise med deres familier på grund af de regler, der er om, at voksne skal spise i cafeteriet, hvor børnene var angste for at gå hen. De kunne i praksis ikke have venner på besøg. Deres sociale liv må foregå andre steder, men er meget begrænset af, at der ikke er nogen økonomi«.

Asylansøgerne vil blandt andet blive motiveret til udrejse ved at fjerne deres kontante ydelser til fordel for en kostordning

Børnene i Sjælsmark er børn af afviste asylansøgere. Nogle vil kunne udsendes, mens det for andre har lange udsigter, da deres forældre i perioder har nægtet at rejse, og da det er usikkert, om deres hjemland vil modtage dem.

»Nogle vil sige, at forældrene bare kunne rejse, og at de ved at blive har truffet en dårlig beslutning for deres børn. Ja! Det er der også mange danske forældre, der gør. Når danske forældre træffer dårlige beslutninger, tager samfundet over og beskytter børnenes velfærd. Som det foregår nu, er der nogle børn, som helt uforskyldt bliver ofre«, siger Rasmus Kjeldahl, der mener, at »Sjælsmark er en meget, meget sort plet på danmarkskortet«.

»Man kan leve med meget i en uge eller to. Men for de familier, vi talte med, synes det ikke, som om der er et nært forestående udrejseperspektiv, og så virker konstruktionen som en straffeforanstaltning, som nok er rettet mod forældrene, men som rammer børnene«.

Her skal ikke være rart

Det har aldrig skullet være rart at bo på et udrejsecenter, og da det i 2013 blev offentliggjort, at den nedlagte kaserne skulle være udsendelsescenter, udtalte daværende justitsminister, Morten Bødskov (S):

»Indkvartering i udrejsecentret signalerer klart, at det her er sidste stop i Danmark, og at man nu skal rejse hjem. Asylansøgerne vil blandt andet blive motiveret til udrejse ved at fjerne deres kontante ydelser til fordel for en kostordning og ved at modtage rådgivning om frivillig hjemvenden«.

Aftalen var en del af et større forlig mellem de daværende regeringspartier, Socialdemokratiet, Radikale og SF, og så Liberal Alliance og Enhedslisten.Det fremgik, at der skulle tages hensyn til børnene, så de kunne fortsætte deres skolegang og først overføres til Sjælsmark lige før udrejsen.

Men den aftale gjaldt, indtil et nyt flertal i 2015 besluttede, at den ikke gjaldt længere. Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, besluttede at tilbagerulle aftalen, og selv om Liberal Alliance og Socialdemokratiet var med til at frede børnene mod langvarigt ophold i den gamle aftale, var de med i den nye.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derfor kan afviste asylansøgerfamilier nu anbringes i Sjælsmark på ubestemt tid. Her er de underlagt motivationsfremmende foranstaltninger og har begrænsede bevægelsesmuligheder, da de modtager få eller ingen penge. De må heller ikke lave deres egen mad.

»En af grundstammerne i enhver families liv er, at man laver mad. Der står ikke i nogen konventioner, at man har ret til at spise i familiens skød, men at fratage forældre muligheden for at yde den omsorg, det er at lave mad, og børn fra at modtage den, er at fratage dem helt basale familiemæssige muligheder. Muligheden for at spise sammen i trygge rammer er nærmest det sidste, de har tilbage«.

Rasmus Kjeldahl besøgte også den psykisk skrøbelige dreng Taufiki på ni år og hans psykisk skrøbelige mor Shakira. Mens han var på besøg, brød moderen flere gange ud i gråd. De to har været i Danmark i syv år og har været forsøgt udsendt til Congo. Men politiet måtte tage dem med tilbage, da Congo ikke ville have dem. Efter besøget sagde Rasmus Kjelddahl.

»Hvis man tager en kvinde som Shakira og hendes dreng, som er bange for at forlade sin mor, som ikke har været i skole i fire måneder, og har de symptomer, han har, ville man i en dansk sammenhæng være gået ind med kraftige foranstaltninger. Man ville aldrig acceptere, at et barn havde det som Taufiki. Det var fuldstændig uklart for mig, hvem der i denne sammenhæng løfter et ansvar for barnets trivsel. Der var kun moderen, og det var helt åbenbart, at hun ikke havde ressourcer til at give barnet den tilstrækkelige omsorg og beskyttelse. Der var ingen tvivl om, at den mor elsker sit barn, og barnet elsker sin mor. De havde en opfattelse af kun at have hinanden i tilværelsen. Men at leve i moderens angst er ikke en måde for et barn at udvikle sig«.

Sjælsmark må forandres

Der er for Rasmus Kjeldahl ingen tvivl om, at Sjælsmark ikke kan fortsætte med at eksistere på samme måde som nu. Enten må forholdene forbedres, eller også skal børn først anbringes umiddelbart før en afrejse.

»Børnefamilier skal have lov at bo i et miljø med adgang til skole, almindeligt socialt liv og almindeligt familieliv. Det skal de, helt op til en eventuel afrejsedag nærmer sig. Der skal være sat en dato, der skal være sikkerhed for, at familierne kan udsendes, og det juridiske skal være afklaret. Om de så skal bo en uge på udrejsecenter, vil have mindre betydning. På den måde vil de også have flere ressourcer, når de kommer tilbage. På den måde, det foregår på nu, skaber man – hvis det overhovedet lykkes at udsende dem – nogle børn, som nedbrydes i en længere periode, og en familie, der er smadret, når de lander. Et udrejsecenter skal være et udrejsecenter og ikke endnu en centerkonstruktion, hvor man strammer skruen yderligere og i virkeligheden rammer børnene«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rasmus Kjeldahl og Børns Vilkår vil nu rette henvendelse til de ministre, der er involveret. »Det vil i første omgang være tre ministre: udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg, justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og børne- og socialminister Mai Mercado (K)«.

Politiken har adskillige gange spurgt Inger Støjberg, om hun på samme måde som Rasmus Kjeldahl vil besøge Sjælsmark. Indtil nu har svaret været nej tak.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden