0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forhandlerne i Forligsen henter flere soveposer og madrasser

Fredag forsøger forhandlingsparterne at nå til enighed om nye overenskomster for 745.000 offentligt ansatte.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Forhandlingerne fortsætter i Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København er lange, og forhandlerne må ty til pølsevogn, soveposer og madrasser undervejs.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Siden fredag klokken 10 har repræsentanter for lønmodtagere og arbejdsgivere i staten, regionerne og kommunerne prøvet at nå til enighed om en ny overenskomst for de offentligt ansatte.

Umiddelbart før midnat er parterne stadig i gang - og det ser ud til at fortsætte. I hvert fald blev der omkring klokken 23.30 båret endnu flere madrasser og soveposer ind i Forligsinstitutionen, hvor forhandlingerne foregår.

Der er da også tradition for lange forhandlinger i 'Forligsen'. Tirsdag nåede parterne at forhandle i mere end 19 timer, inden forligsmand Mette Christensen udskød den varslede konflikt med to uger.

Deg er ikke meget, som er sluppet ud fra forhandlingerne. Når parterne en sjælden gang imellem har kigget ud til de fremmødte demonstranter, der har slået rod på Sankt Annæ Plads foran 'Forligsen', har de holdt kortene tæt til kroppen.

Det har dog under hele forhandlingsforløbet været tre ting på lønmodtagernes ønskeseddel: mærkbare lønstigninger, en revurdering af lærernes arbejdstid og sikring af den betalte frokostpause.

De tre krav skal opfyldes, før et samlet forlig kan indgås, har lønmodtagerne indgået en aftale om - den såkaldte musketered.

Demonstranter fylder gadebilledet

Demonstranter har dagen igennem fyldt godt i gadebilledet. Lidt før klokken 21 nåede et fakkeltog med flere hundrede personer frem til pladsen med parolen 'Nok er nok'.

Det fik lønmodtagernes topforhandlere på gaden, hvor de udtrykte deres benovelse over støtten.

»Det betyder sindssygt meget for os, det er helt sikkert. Det giver et enormt energiboost, sagde Flemming Vinther, der er chefforhandler for de statsligt ansatte.

Er parterne ikke nået til enighed om en ny overenskomst 1. maj, kan der bryde strejke ud 6. maj og lockout 12. maj. Hvis forligsmanden inden da erklærer sammenbrud, kan en storkonflikt starte fem dage herefter.

Der er dog også den mulighed, at parterne bliver enige om en ny overenskomst. Sker det, skal den til godkendelse hos både arbejdsgivere og lønmodtagere.

ritzau

Læs mere: