Arkivfoto.
Foto: Martin Lehmann

Arkivfoto.

Danmark

Politiassistent: Folk leger sensationsjournalister ved ulykker

Det er stadig mere udbredt at fotografere ved ulykker, lyder det fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Danmark

Det er til stadig større gene for politiet, at danskere ikke kan styre deres nysgerrighed, når de befinder sig der, hvor ulykker sker.

Det mener politiassistent Christian Berthelsen ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

»Det er virkelig en tendens, som er stigende, og vi ser det stort set hver dag. Jeg kan næsten ikke nævne et uheld, jeg har været til, hvor der ikke er blevet taget et billede af det. Så det en stigende tendens, vi ser i befolkningen«, siger han.

Politiet oplever både, at de selv og de personer, der er impliceret i ulykkerne på vejene, bliver fotograferet, uden at der gives samtykke. Og det kan være ulovligt, hvis billederne deles med andre.

»Hvis man vælger det her med at tage billeder, så skal man være opmærksom på, at det er ulovligt, hvis man vælger at lægge det ud på diverse medier, uden at der er givet samtykke til det, og det kan man altså blive straffet for«, forklarer Christian Berthelsen.

Mediers opfordringer hjælper ikke

Senest er det sket mandag, hvor Syd- og Sønderjyllands Politi har sigtet en bilist for at have taget billede af en en forulykket varebil og lægge det ud på Facebook.

Ifølge politiet er også mediernes opfordringer til, at danskere sender billeder af ulykker en slags 'brænde på bålet', der får folk til tro, at de dokumenterer i en god sags tjeneste.

»Dem, der tager billederne, ser det lidt som sådan noget sensationsjournalistik, når lægger de her billeder ud«, siger Christian Berthelsen, der minder om, at billederne kan få store følger.

»Det kan have voldsomme konsekvenser. For de ting, der bliver taget billeder af, det ved fotografen måske ikke lige, hvad er, men det kan jo rent faktisk være et menneske i sit livs krise, der svæver mellem liv og død, som vi er i gang med at redde«.

»De fortjener altså bare ikke at få taget billeder på den her måde«, siger Christian Berthelsen.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce