0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Spring ud i aktiekøb på nettet - kom i gang med 100 kroner

Online platforme gør det nemt at handle med aktier. Du kan gøre det let og hurtigt fra din smartphone.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Flere og flere danskere springer ud i at investere deres penge i aktier, herunder på forskellige digitale platforme, lyder det fra Dansk Aktionærforening.

»Vi lever i en tid, hvor det koster penge at have penge stående i banken. Det har fået mange til at arrangere sig i at købe aktier«, siger Mikael Bak, der er direktør for Dansk Aktionærforening.

Foreningen oplever en støt medlemsfremgang, og samtidig er fremkomsten af flere brugervenlige online børshandelsplatforme med til at gøre det lettere for privatpersoner at handle på børsen.

»Det er blevet tilgængeligt og nemt, idet du kan sidde og handle aktier på din smartphone, når du vil«, siger han.

Aktieinvesteringerne sker typisk enten gennem den lokale bank, hvor man betaler for at få nogle aktieanalytikere til at investere for sig, eller gennem de mange digitale børshandelsplatforme, som de seneste år er dukket frem. Herhjemme har alle store danske banker udviklet deres egne handelsplatforme, hvor private selv kan købe og sælge.

Dansk Aktionærforening har netop kåret »Årets børsmægler«, som er en kåring af den bedste online handelsplatform til at handle aktier, på baggrund af en brugerundersøgelse blandt aktionærforeningens medlemmer. Kun de seks børshandelsplatforme med flest bedømmelser af medlemmerne gik i finalen.

Skandinaviske Nordnet fik førstepladsen sammen med hollandske Degiro, som blev tilgængelig i Danmark for kun få år siden. Degiro vandt sidste år førstepladsen, mens Nordnet har vundet de foregående ni år.

De to platforme er ifølge kåringen bedst på hver deres parametre. Nordnet scorer højest, når det gælder service og brugertilfredshed, mens Degiro er bedst på prisen og giver adgang til flest børsmarkeder rundt i verden.

Kom i gang med 100 kroner

Sarah Ophelia Møss, stifter af Ophelia Invest og Forlaget Penge, var indtil for to år siden helt uindviet i aktiehandel, men blev bidt af det, og nu har det grebet om sig.

Derfor rejser hun i øjeblikket rundt i Danmark og holder foredrag om, hvordan man starter med at købe og sælge aktier, samtidig med at hun driver facebookgrupperne Kvindelogen Investeret og Aktieklubben Danmark.

»Du behøver ikke have mere end 100 kroner, som du gerne vil investere i aktier, før du kan komme i gang. Så lærer du også teknikken at kende, mens du starter med at købe og sælge for små beløb«, siger hun.

Hun bruger i stor stil Nordnet og Degiro, samt en tredje platform Saxo, når hun handler med aktier. Saxo var ikke blandt de seks i finalen til at vinde »Årets børsmægler« hos Dansk Aktionærforening.

»De kan allesammen noget«, fortæller hun.

Hun vurderer de tre på følgende måde:


1 Nordnet:

»For det første, så indberetter Nordnet dine køb og salg til Skat automatisk, hvilket de fleste danske platforme gør, og det er dejlig nemt. Du har adgang til omkring ti børsmarkeder, herunder Danmarks fondsbørs, Nasdaq, de skandinaviske børsmarkeder og USA og Canada.«

»Der er dog et lille ’men’, at hvis du handler på minibørserne, så skal du stadigvæk selv indberette til skat, og det glemmer mange. Alle lande har en hovedbørs for de største selskaber – i Danmark hedder den Nasdaq – men op til flere minibørser. Danmark har eksempelvis to, Sverige har tre. Og her skal du selv huske at indberette«.

»Nordnet er ikke den billigste platform at købe og sælge fra. Det koster f.eks. 80 kroner i kurtage (som er et gebyr til platformen, når du køber og sælger), hvis jeg vil købe eller sælge for 10.000 kr. Facebook-aktier, hvor det f.eks. kun koster 9 kroner et andet sted«.

2 Degiro:

»Det er en hollandsk platform, og den giver adgang til køb og salg på alle aktiemarkeder over hele verden. Men her skal du altså selv indberette sine køb og salg til Skat«.

Annonce

»Det skal dog nævnes, at Degiro meget gerne vil begynde automatisk at indberette skat i Danmark og forhandler i øjeblikket med Skat om at få lov. Degiro har tidligere meldt ud, at de ville have en aftale på plads fra 2018; men det er altså ikke kommet noget på plads endnu«.

»Degiro er i øvrigt markant billigst i kurtage, hvis du handler med amerikanske aktier«

4 Saxo:

»Saxo er dansk og indberetter derfor automatisk til Skat – ligesom Nordnet og alle andre danske børsmæglerplatforme. De udkom med en utrolig brugervenlig platform for nylig, men rettet mod den gennemsnitlige investor, hvorimod SaxoTraderGo er rettet mod mere professionelle investorer.«

»Saxo har ekstrem lav kurtage på skandinaviske aktier«.

»Det er derfor, jeg har alle tre. De har hver deres fordele. Man kan oprette depot gratis hos alle tre online børsmæglere. Nordnet har omkostningsfri investering i (et udvalg af) fonde via deres værktøj »månedsopsparingen«. Saxo har ekstremt lav kurtage på skandinaviske aktier. DeGiro har ekstremt lav kurtage på amerikanske aktier.«

»Mit råd er, at man ikke skal være bange for at kaste sig ud i det; men man skal samtidig være en lille smule smart omkring det, for ellers mister du penge på det. Det er jo trods alt vores opsparinger, det handler om, og man kan godt miste penge på at investere i aktier.«

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden