0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fakta: Det skal alle forældre fremover lære, før de kan blive skilt

Fra 1. april 2019 skal alle forældre, som vil skilles, gennemgå et digitalt forløb. Læs her, hvad kurset indeholder.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skærmdump
Foto: Skærmdump

Skærmbillede fra 'Samarbejde Efter Skilsmisse'

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med den politiske aftale om et nyt skilsmissesystem blev muligheden for, at blive skilt straks afskaffet, og i stedet blev der indført tre måneders ’refleksionsperiode’ for forældre, som vil skilles.

I den periode skal forældrene gennemføre et obligatorisk digitalt forløb, som giver dem viden og redskaber. Hvis det digitale forløb ikke er gennemført, kan parret ikke blive skilt.

Forløbet hedder ’Samarbejde Efter Skilsmisse’ (SES), og det overordnede mål er at give forældre i skilsmisse viden omkring bruddets betydning for barnet og den bedste måde at støtte barnet på. Programmet er et digitalt modul på cirka en halv time, som er udviklet af forskere ved Københavns Universitet og testet i samarbejde med Statsforvaltningen i 2015-2018.

Efter at have gennemført computerprogrammet ved forældre blandt andet:

  • hvordan familien påvirkes af skilsmisse
  • har fået handlemuligheder i forhold til at støtte sit barn
  • kan genkende reaktioner hos sit barn og kan åbne en samtale med barnet

Eksempler på indhold:

Sådan påvirkes vi af skilsmisse

Gennem den nyeste forskning får brugeren indsigt i, hvad de typiske konsekvenser af en skilsmisse er for børn og voksne, og hvad man som forældre kan gøre. Det vil understrege situationens alvor, normalisere at en skilsmisse kan være rigtig svær og give konkrete forslag til handlemuligheder.

Sådan oplever børn skilsmisse

Her vil brugeren se skilsmissen fra børnenes eget perspektiv.

Forstå følelser og reaktioner

Her vil det handle om de følelser og reaktioner, som børn har i de forskellige alderstrin. For eksempel hvorfor nogle børn reagerer med vrede og fordømmelse, mens andre bliver stille eller går tilbage i udvikling.

Krise, sorg og udvikling

Her vil brugeren lære om, hvordan vi som mennesker reagerer, når vi oplever tab i vores liv. Samtidig vil brugeren også lære, at der er et udviklingspotentiale i krisen.

Reaktion og invitation

Hertil vil de lære, at børns forskellige reaktioner kan ses, som en invitation hellere end en uhensigtsmæssig handling. For eksempel barnets vrede.

Samarbejdsformer

I denne del af modulet vil brugeren lære om forventninger til samarbejdet med den anden forældre, og om hvordan det kan være en fordel at blive ’korrekte kollegaer’, frem for at stræbe mod at blive ’virkelige venner’.

Kommunikation i børnehøjde

Her vil det handle om hvordan man på bedste vis kommunikere med sit barn omkring skilsmissen ved for eksempel at hjælpe med at give barnet et sprog.

Dilemmaer

Undervejs i modulet præsenteres brugeren for en række realistiske dilemmaer, som de skal forholde sig til. Dilemmaerne har en række svarmuligheder, hvor der kan være mere end ét rigtigt svar eller handlemulighed - ligesom i virkeligheden.

Det obligatoriske modul bygger på det vigtigste fra de 17 andre digitale moduler på den digitale platform. De øvrige moduler kan forældrene frit bruge.

Skilsmisser på grund af vold er undtaget for den tre måneders refleksionsperiode.

Annonce

Læs mere