0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Huawei har sendt et åbent brev til Folketinget om firmaets uskyld i de internationale mistanker og anklager. Der er milliarder af kroner på spil.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I kan stole på os: Kinesisk kæmpe sender dette brev til danske politikere i forsøg på at dæmpe frygt

Huawei forsøger at genvinde danske politikeres tillid efter internationale anklager om spionage og ulovlig våbeneksport. SF's erhvervsordfører giver »ikke en hujende fis« for forsikringerne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

'I kan stole på Huawei'. Sådan lyder overskriften på et åbent brev, som Huaweis administrerende direktør i Danmark har sendt til Folketingets Forsvarsudvalg og Energi-, Forsynings og Klimaudvalget.

Brevets budskab er, at politikerne ikke skal lade sig rive med af den internationale kritik, der i disse dage rammer Huawei på en række markeder blandt Danmarks allierede lande.

»I de seneste dage har Huaweis position som leverandør til TDC været centrum for mediernes opmærksomhed og politisk bekymring. Jeg vil forsikre jer om, at Huawei lever op til alle love og regler på de markeder, hvor selskabet opererer«, lyder det i brevet, der er underskrevet af Jason LanYang, CEO Huawei Danmark.

Heri understreger han, at Huawei også lever op til alle eksportregler, som FN, USA og EU opstiller.

Japan senest til at indføre forbud

Det er en reaktion på, at selskabets globale finansdirektør fortsat er fængslet i Canada, mistænkt for at have bidraget til ulovlig handel med varer til Iran.

Men det er også en reaktion på bølgen af bandlysninger, der ramler ned over Huawei på en række markeder. USA, Australien og New Zealand har forment selskabet adgang til at opbygge landenes fremtidige 5G-højhastigheds-mobilnet.

Også i Storbritannien er Huawei ramlet ind i problemer, efter at de britiske efterretningstjenester har advaret mod en forsyningsafhængighed af kinesiske techgiganter. Senest har Japan mandag besluttet sig for at udelukke leverancer fra Huawei og en anden kinesisk techgigant ZTE til landets teleselskaber og sit kommende 5G-telenet, skriver Washington Post. Og Taiwan har forlænget sit fem år gamle forbud mod Huawei-adgang i landets netværk.

Milliardkontrakter med TDC om danske netværk

Herhjemme har Huawei fået lov til at indgå milliardkontrakter som mangeårig leverandør til TDC for at drive 4G-telenettet samt kabel tv-nettet. Dertil har Huawei foretaget test af fremtidens 5G-net med teleselskabet 3 i 2017 og TDC i 2018.

Chefen for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, sagde mandag til Politiken:

»Vi har stadigvæk ikke fundet den berømte rygende pistol, som viser, at Huawei har gjort noget af sikkerhedsmæssigt skadelig karakter. Men der er til gengæld et skarpladt våben i form af den kinesiske lov, der pålægger enhver virksomhed at optræde som hjælper i statens efterretningsmæssige arbejde«.

Huaweis danske direktør fortsætter i brevet til Folketinget:

»Vi har et langvarigt samarbejde med TDC og danske myndigheder. Vi bestræber os på at sikre, at vores produkter gennemgår relevante procedurer for derved at sikre, at de lever op til regler og standarder og ikke udgør nogen risiko«, skriver Jason LanYang.

Pressefoto Huawei/TDC
Foto: Pressefoto Huawei/TDC

Skønt status som et lille marked har Danmark stor strategisk betydning for Huawei. Ifølge iagtagere har Huawei således brugt det digitaliserede Danmark som brohoved til andre europæiske lande.

SF: Skal holdes væk fra dansk 5G

I Folketinget giver SF's it- og erhvervsordfører ikke meget for Huaweis forsikringer:

»I international politik betyder et brev med de forsikringer ikke en flyvende fis. Før Snowden ville NSA heller ikke gå ud og fortælle, at jo da - de overvågede den tyske kansler. Sådanne forsikringer kan man ikke tillægge nogen vægt«, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Annonce

Hun er stadigvæk uforstående over for, at Huawei i sin tid fik grønt lys af Forsvarets Efterretningstjeneste til at underskrive kontrakter med TDC om at få adgang til kritisk dansk infrastruktur.

Aftalerne blev accepteret på et tidspunkt, hvor SF var en del af regeringen.

Lisbeth Bech Poulsen mener, at Huawei skal forhindres i også at få fingrene i Danmarks kommende 5G-telenet, der bliver endnu mere kritisk:

»Fremtidens 5G er ikke bare internet; det er rammerne for alt digitalt i fremtiden, det er smartcities og selvkørende biler. Det er fuldstændig vanvittigt, at vi allerede har lukket det selskab ind til det«, siger hun.

Men der findes jo ingen dokumentation for, at Huawei har gjort noget galt?

»Nej, men det er uden for enhver tvivl, hvordan samarbejdet fungerer mellem den kinesiske stat og kinesiske virksomheder. Folk med forstand på det kalder det et faktum, at store kinesiske virksomheder ikke kan være uafhængige. Vores infrastruktur, og især fremtidens 5G, er alt for vigtig at gamble med«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?