Foto: Jens Dresling
Danmark

Løkke: Regionsrådene nedlægges

Statsministeren har meddelt Venstres gruppe, at regionsrådene vil blive overflødiggjort i ny sundhedsstruktur.

Danmark

De folkevalgte regionsråd skal nedlægges med regeringens plan for en ny sundhedsreform »Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder«.

Det var ifølge flere kilder beskeden fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han i formiddag redegjorde for den sundhedsreform på Venstres gruppemøde.

I et godt ti minutter langt indlæg brugte Løkke ifølge tilstedeværende formuleringen, at »jeg kan lige så godt slippe katten ud af sækken«, da han forklarede, at de 12 år gamle regionsråd vil blive overflødiggjort i den kommende sundhedsstruktur.

Venstres folketingsgruppe er klokken 18.30 indkaldt til en mere detaljeret gennemgang i Statsministeriet. Her deltager også repræsentanter for partiets kommunale og regionale niveauer inden den endelige offentliggørelse af sundhedsreformen på et pressemøde i Statsministeriet i morgen kl. 10.

Lars Løkke Rasmussen har forklaret folketingsgruppen, at en række opgaver vil blive flyttet over i 21 sundhedsfællesskaber, hvis opgave bliver at drive det basale sundhedsvæsen. Sundhedsfællesskaberne vil blive styret af repræsentanter for kommunerne, det vil sige borgmestre, sundhedsudvalgsformænd og sundhedsfaglige eksperter. Alle kommuner bliver repræsenteret.

En bestyrelse og 5 forvaltninger tæt på staten

Desuden vil en række andre opgaver blive flyttet opad i et statsligt organ, f.eks. større indkøbsopgaver og digitale løsninger som f.eks. sundhedsplatformen.

Ifølge Politikens oplysninger skal der oprettes en bestyrelse ’Sundhedsvæsnet Danmark’. Bestyrelsen får ansvaret for den overordnede planlægning og skal bestå af 11 medlemmer.

Under bestyrelsen skal der være 5 nye sundhedsforvaltninger. Disse forvaltninger skal have samme placering som regionerne og de nuværende regionsrådformænd sættes i spidsen. Men i fremtiden vil det ikke være folkevalgte, der står i spidsen for forvaltningerne, forklarer kilder til Politiken.

Reformen vil medføre administrative besparelser på mellem 2 og 2,5 mia. kroner frem mod 2025, oplyser flere kilder til Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce