Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Et fly fra luftfartsselskabet Emirates letter fra Københavns Lufthavn, Kastrup (arkiv)
Foto: Andreas Haubjerg

Et fly fra luftfartsselskabet Emirates letter fra Københavns Lufthavn, Kastrup (arkiv)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Her er fem nedslag i Enhedslistens klimaplan

Forud for folketingsvalget er Enhedslisten klar med en ny, omfattende klimplan

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Onsdag præsenterer Enhedslisten et udspil med en stribe forslag til, hvordan udslippet af drivhusgasser kan nedbringes med 70 procent i 2030 sammenlignet med 1990, der er FN’s basisår.

Her er nogle nedslag i planen:

Bilparken

Nye diesel- og benzinbiler skal forbydes fra hhv. 2022 og 2025. Fra 2020 skal prisen på både en liter benzin og en liter diesel hæves med 69 øre. Der skal indføres vejafgift over hele landet. Dyrest skal det være at køre bil i de større byer, hvor Enhedslisten vil indføre en afgift på 1,25 kr. pr. kilometer. Ydermere skal de seneste års lempelser af registreringsafgiften rulles tilbage.

Omvendt skal skrotningspræmien for benzin-, diesel- og hybridbiler hæves til 20.000 kr. i 2026. Det skal også være billigere at købe elbiler. Enhedslisten vil give en kontant støtte til køb af 250.000 elbiler fra 2020 til 2025. Støtten varierer fra 50.000 til 100.000 kr. Der skal investeres op mod 40 mia. kr. i den kollektive trafik over de næste ti år, hvor priserne skal sænkes med 30 pct. fra 2020.

Flyrejser

Enhedslisten vil indføre en afgift, der gøres afhængig af antallet af flyrejser om året, rejsens længde, og hvor i flyet man sidder. Det skal ifølge partiet gøre det muligt for børnefamilier fortsat at tage på ferie en gang om året, mens det skal være markant dyrere at flyve interkontinentalt på business class.

Landbruget

Der skal indføres afgifter på husdyr, afgrødedyrkning og kunstgødning for at nedbringe udledningen af drivhusgasser i landbruget. Hver landbrugsbedrift skal betale 700 kr. pr. udledt ton CO2 fra 2027. Hele provenuet skal geninvesteres i en grøn omstilling af landbruget.

Klimalov

Der indføres en forpligtende klimalov, der binder den siddende regering til, at Danmark holder sig på kursen mod 70 pct. reduktion i 2030 og mod at blive et såkaldt nulemissionssamfund senest i 2040.

Plastik

Danmark skal i EUarbejde for at forbyde eksport af plast, så de europæiske lande tvinges tilselv at håndtere sit plasticaffald. Derudover skal det fra 2030 forbydes at importere plastaffald, så man ikke kan tjene penge på at brænde det af og producere energi. Dansk erhvervsliv skal desuden pålægges at sortere al plast inden 2030.


Kilde: Enhedslistens klimaplan 2030. En socialt retfærdig vej til det grønne samfund.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden