Et fly fra luftfartsselskabet Emirates letter fra Københavns Lufthavn, Kastrup (arkiv)
Foto: Andreas Haubjerg

Et fly fra luftfartsselskabet Emirates letter fra Københavns Lufthavn, Kastrup (arkiv)

Danmark

Overblik: Her er fem nedslag i Enhedslistens klimaplan

Forud for folketingsvalget er Enhedslisten klar med en ny, omfattende klimplan

Danmark

Onsdag præsenterer Enhedslisten et udspil med en stribe forslag til, hvordan udslippet af drivhusgasser kan nedbringes med 70 procent i 2030 sammenlignet med 1990, der er FN’s basisår.

Her er nogle nedslag i planen:

Bilparken

Nye diesel- og benzinbiler skal forbydes fra hhv. 2022 og 2025. Fra 2020 skal prisen på både en liter benzin og en liter diesel hæves med 69 øre. Der skal indføres vejafgift over hele landet. Dyrest skal det være at køre bil i de større byer, hvor Enhedslisten vil indføre en afgift på 1,25 kr. pr. kilometer. Ydermere skal de seneste års lempelser af registreringsafgiften rulles tilbage.

Omvendt skal skrotningspræmien for benzin-, diesel- og hybridbiler hæves til 20.000 kr. i 2026. Det skal også være billigere at købe elbiler. Enhedslisten vil give en kontant støtte til køb af 250.000 elbiler fra 2020 til 2025. Støtten varierer fra 50.000 til 100.000 kr. Der skal investeres op mod 40 mia. kr. i den kollektive trafik over de næste ti år, hvor priserne skal sænkes med 30 pct. fra 2020.

Flyrejser

Enhedslisten vil indføre en afgift, der gøres afhængig af antallet af flyrejser om året, rejsens længde, og hvor i flyet man sidder. Det skal ifølge partiet gøre det muligt for børnefamilier fortsat at tage på ferie en gang om året, mens det skal være markant dyrere at flyve interkontinentalt på business class.

Landbruget

Der skal indføres afgifter på husdyr, afgrødedyrkning og kunstgødning for at nedbringe udledningen af drivhusgasser i landbruget. Hver landbrugsbedrift skal betale 700 kr. pr. udledt ton CO2 fra 2027. Hele provenuet skal geninvesteres i en grøn omstilling af landbruget.

Klimalov

Der indføres en forpligtende klimalov, der binder den siddende regering til, at Danmark holder sig på kursen mod 70 pct. reduktion i 2030 og mod at blive et såkaldt nulemissionssamfund senest i 2040.

Plastik

Danmark skal i EUarbejde for at forbyde eksport af plast, så de europæiske lande tvinges tilselv at håndtere sit plasticaffald. Derudover skal det fra 2030 forbydes at importere plastaffald, så man ikke kan tjene penge på at brænde det af og producere energi. Dansk erhvervsliv skal desuden pålægges at sortere al plast inden 2030.


Kilde: Enhedslistens klimaplan 2030. En socialt retfærdig vej til det grønne samfund.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce