0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ikke i strid med konventioner: Menneskeretsdomstol afviser klage fra Said Mansour

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afviser pure en klage fra islamisten Said Mansour, som i starten af januar blev udvist til Marokko. Intet tyder på, at danske myndigheders beslutning om at udvise Mansour var i strid med konventioner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Said Mansour - også kendt som Boghandleren fra Brønshøj - blev i starten af året udvist til Marokko. Danske myndigheder har i årevis arbejdet for at få det til at ske.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fredag 4. januar 2019 blev Said Mansour eskorteret om bord på et fly mod Marokko med en envejs-billet.

Efter flere domme, blandt andet to for at opfordre til terror, fik Mansour i 2016 som den første nogensinde frataget sit danske statsborgerskab, men der gik mere end to år, før han blev smidt ud af Danmark.

Said Mansour og hans advokater mener, at udvisningen var en overtrædelse af menneskerettighedskonventionerne. De har indsendt en klage til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for at få domstolen til at tage sagen op.

Men Menneskerettighedsdomstolen afviser i dag i en afgørelse ansøgningen fra Said Mansour. Et enstemmigt dommerpanel erklærer sig enig med danske udlændingemyndigheder i, at der ikke er grund til at tro, at udvisningen af Mansour var en overtrædelse af konventionerne.

Risikoen for tortur

Said Mansours primære påstand handler om, at han ved udvisning til Marokko ville risikere at blive udsat for tortur eller anden nedværdigende behandling i strid med menneskerettighedskonventionens artikel 3.

De marokkanske myndigheder har flere gange anmodet om at få Mansour udleveret til retsforfølgelse, fordi han er mistænkt for at planlægge drab og terror i Marokko. Said Mansour og hans advokater har argumenteret for, at terrormistænkte bliver udsat for tortur i marokkanske fængsler, og at Mansour desuden vil risikere at blive straffet for forhold, som han allerede er straffet for i Danmark, hvilket også er i strid med konventionerne.