0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kvinder er selv skyld i overgreb, hvis de går udfordrende klædt: Svar fra indvandrere i undersøgelse om ligestilling bekymrer minister

Cirka hver femte ikkevestlige indvandrer har holdninger, der går imod ligestilling, viser ny undersøgelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Eva Kjer Hansen er bekymret over undersøgelsens resultater.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Homoseksualitet bør ikke være accepteret af samfundet. Kvinder, der går udfordrende klædt, er selv skyld i seksuelle overgreb. Og en mand bør forsvare sit omdømme med magt om nødvendigt.

Sådan lyder svarene fra cirka hver femte ikkevestlige indvandrer i en ny undersøgelse om ligestilling og maskulinitet. Synspunkterne deles kun af en lille procentdel af personer med dansk eller vestlig baggrund.

Undersøgelsen er udarbejdet af Als Research for Ligestillingsafdelingen under Udenrigsministeriet. 4.423 mænd og kvinder i alderen 18-64 har deltaget i undersøgelsen.

Mandlige indvandrere og efterkommere med ikkevestlig oprindelse har været den primære målgruppe med 2.324 respondenter.

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) er bekymret over undersøgelsens resultater.

»Jeg synes, at det her er helt uacceptabelt. Derfor er spørgsmålet nu, hvordan vi skal få en dialog i gang med den her gruppe af etniske mænd«.

»Det er vigtigt, at vi finder ud af, hvordan vi kan skabe en holdningsændring, så vi også får dem til at acceptere grundlæggende værdier i det danske samfund«, siger hun til Ritzau.

S deler bekymring

Det er Eva Kjer Hansen, som har bedt om undersøgelsen. Hun vil nu drøfte problemet med politiske kolleger og fagfolk.

Socialdemokratiet deler ministerens bekymring.

»Det er meget bekymrende og foruroligende, at der er så stort et mindretal, som har de holdninger. Det viser, at der er et stort stykke arbejde, der skal gøres«, siger ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) til Ritzau.

Stor forskel på holdninger

Undersøgelsen konkluderer, at det største mindretal, der taler imod ligestilling og har mandsdominerede holdninger, findes hos mænd med ikkevestlig baggrund.

I den gruppe mener 22 procent, at homoseksualitet ikke bør være accepteret af samfundet. 49 procent mener, at det bør være accepteret. Til sammenligning er det samme tal for personer med dansk eller vestlig baggrund henholdsvis 3 procent og 91 procent.

17 procent af mænd med ikke vestlig baggrund er helt eller overvejende enige i, at kvinder, der går udfordrende klædt, selv er skyld i, hvis de udsættes for seksuelle overgreb. 60 procent er overvejende uenig eller helt uenige i påstanden.

Til sammenligning er det samme tal for mænd med dansk eller vestlig baggrund henholdsvis 5 procent, der mener, at kvinderne selv er skyld i seksuelle overgreb, mens 84 procent er overvejende uenige eller helt uenige.

Både Eva Kjer Hansen og Rasmus Horn Langhoff fremhæver også positive tendenser i undersøgelsen. Heriblandt at halvdelen af de ikkevestlige mænd konsekvent giver udtryk for ligestillingsorienterede holdninger.

I en tidligere version af artiklen fremgik det ikke, hvordan personer med dansk eller vestlig baggrund forholdt sig til homoseksualitet og seksuelle overgreb. Det er siden tilføjet, så sammenligningsgrundlaget er bedre.

ritzau