0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politi søger jævnligt data fra omstridt passagerregister: »Det er masseovervågning«

322 gange har politi- og toldmyndigheder søgt data i nyt passagerregister, der beskyldes for masseovervågning.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Med PNR-loven, der trådte i kraft ved årsskiftet, er luftfartsselskaber forpligtet til at videregive passagerdata som f.eks. navn, destination, betalingsoplysninger og medrejsende til Rigspolitiet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politi- og toldmyndigheder i både Danmark og udlandet har de seneste seks måneder anmodet om at få udleveret oplysninger om flypassagerer hos en ny specialenhed i Rigspolitiet 322 gange.

Det oplyser Rigspolitiet til Ritzau.

Med den såkaldte PNR-lov, der trådte i kraft ved årsskiftet, blev luftfartsselskaber forpligtet til at overdrage data om passagerer til Rigspolitiet.

Her er der oprettet en ny enhed, der står for at indsamle, opbevare og behandle oplysningerne.

Derfra kan informationerne ryge videre til myndigheder i ind- og udland. Den nye lov blev kritiseret fra flere kanter, da lovforslaget blev fremsat i efteråret.

Blandt andet af organisationen IT-Politisk Forening, der dog ikke er overrasket over antallet af anmodninger. Alligevel giver det anledning til hovedrysten.

»Det er masseovervågning. Det er alle danskeres flyrejser, som bliver videregivet til politiet, som videregiver til andre myndigheder, uden at der er konkret mistanke mod den borger«, siger formand Jesper Lund.

Det nye PNR-register indeholder for eksempel data om passagerernes navn, destinationer, betalingsoplysninger og medrejsende.

Registret skulle læne sig op ad et system, der allerede eksisterer i EU. På grund af retsforbeholdet har Danmark hidtil ikke deltaget i samarbejdet.

Ritzau har ikke kunnet få oplyst, hvor mange gange enheden hos Rigspolitiet har identificeret mistænksomme rejsemønstre hos de rejsende.

Den nye lov blev vedtaget af et stort flertal i Folketinget i december. SF, Enhedslisten og Alternativet var eneste partier, der vendte tommelfingeren ned.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

ritzau

Annonce