0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En dreng fik i alt seks minutters udviklende voksenkontakt i løbet af syv timer og otte minutter på en dag i en daginstitution. Det viser et program, som TV2 står bag, og hvor det har fået lov til at sætte kameraer op i to daginstitutioner i Jylland.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Begrænset tid med de voksne i dansk daginsitution: Artem får seks minutters 'udviklende voksenkontakt' på en dag

Ud af 5,5 timer, hvor treårig er blevet optaget, har hun 17 minutters kontakt med en voksen, viser dokumentar.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En ny TV2-dokumentar undersøger, hvor meget voksenkontakt børn har på en almindelig dag i en daginstitution.

Med tilladelse fra forældre og pædagoger har TV2 i programmet 'Eksperimentet mod vores børn' sat kameraer op i to daginstitutioner i Jylland.

Formålet er at dokumentere, hvor meget voksenkontakt et udvalgt barn - treårige Merle - får på en dag i institution. Og ikke mindst hvilken type kontakt.

Ud af de 5,5 timer, hvor hun er blevet optaget, har hun 17 minutters kontakt med en voksen, viser dokumentaren.

Der er tale om såkaldt 'udviklende' voksenkontakt, hvor der er dialog og øjenkontakt mellem barnet og den voksne.

12 af de 17 minutter er gået med, at en voksen har læst højt for Merle, skriver TV2.

Derudover viser optagelserne, at Merle bruger meget tid på dagen med at gå alene rundt med sine dukker.

Det er langt fra nok voksentid for et barn på tre år. Det mener lektor i psykologi, Grethe Krag-Müller fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, som medvirker i TV2's dokumentar.

»Det synes jeg, er forskrækkende«, siger Grethe Kragh-Müller til TV2.

Og når jeg så hører, at de 12 minutter er historielæsning, så synes jeg, det er virkelig problematisk. Her har vi jo en situation, hvor en lille pige som Merle primært bliver passet og ikke udviklet

»Og når jeg så hører, at de 12 minutter er historielæsning, så synes jeg, det er virkelig problematisk. Her har vi jo en situation, hvor en lille pige som Merle primært bliver passet og ikke udviklet«.

Seks minutters udviklende voksenkontakt på én dag

Et andet barn, der blev målt samme dag, er en tosproget dreng ved navn Artem.

Ud af dagens samlede optagelse med Artem på syv timer og otte minutter fik i han i alt seks minutters udviklende voksenkontakt.

Det fik meget omtale, da TV2 tidligere på året viste skjulte optagelser fra en institution i programmet 'Daginstitutioner bag facaden'.

Denne gang har tv-stationen undersøgt forholdene uden skjulte optagelser i to helt almindelige daginstitutioner, hvor alt ifølge kommunens tilsyn ser godt ud.

Vesterhimmerlands Kommunes tilsyn har vurderet den institution, hvor to børn går, som hørende under kategorien 'grøn', skriver TV2. Det vil sige i den bedste kategori af daginstitutioner.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden