0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politiet deler terrorsagen op: Et hold skulle lave sprængstof, andre ville købe våben, og så er der manden fra Fyn

Fyns Politi indleder endnu et grundlovsforhør efter anholdelserne af en snes mennesker, der formodes at være med i et militant islamistisk miljø. I København sigtes der for forsøg på sprængstoffremstilling og forsøg på at anskaffe skydevåben med lyddæmpere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der gennemføres tre forskellige grundlovsforhør i terrorsagen, der ser ud til at have tråde til hele landet.

To finder sted i København, hvor anklagemyndigheden deler sagerne efter gårsdagens terroranholdelser op.

  • Det ene hold - to mænd og en kvinde - sigtes for at have forsøgt at skaffe ingredienser til at lave TATP-sprængstof til brug enten her i Danmark eller i udlandet. TATP er et velkendt sprængstof, der er blevet anvendt ved terrorangreb, blandt andet i undergrundstog og en bus i London i 2005 og ved en tjetjensk-belgisk gerningsmands mislykkede forsøg på bombengreb i Danmark i 2010. De tre sigtede, to mænd og en tilsløret kvinde, nægter sig alle skyldige.
  • Det andet hold - fire mænd og en kvinde - sigtes for at forsøge at finansiere og anskaffe pistoler med lyddæmpere og ammunition til en terrorhandling et eller andet sted - forsøg, der blev standset ved politiets anholdelsesaktioner. De nægter sig alle skyldige.
  • Det tredje grundlovsforhør sker i Odense, hvor en mand fremstilles bag dobbeltlukkede døre. Det betyder, at end ikke sigtelsen mod vedkommende kommer frem.

Sagerne er delt op efter gerningsindholdet i de to sager, anklagerne mener, at der er tale om. Men i begge sager er der tale om terrorparagraffen - 114.1 - der i de groveste tilfælde kan give fængsel på livstid.

I sagen mod de tre, som mistænkes for at forberede sprængstofproduktion, taler sigtelserne om, at det skulle foregå i perioden op til 18. april 2019 og efter 4. oktober.

To terrorsigtede knyttet til sag om busafbrænding

Det er bemærkelsesværdigt, for det falder sammen med fængslinger at to mænd, der tidligere i år blev taget efter ransagninger på to af de adresser, der også blev besøgt i går.

Ifølge DR blev to mænd anholdt, mistænkt for at have stukket ild til en bus på Amager i København og for at forberede en ildspåsættelse et andet sted i hovedstaden. De to blev løsladt netop den 4. oktober.

Da dørene blev slået op til retssalene 27 og 32, var der kø af journalister ud for begge. Til gengæld var der ikke særligt meget politi at se, hverken i retsbygningen eller uden for retten.

I alt blev 21 anholdt i går. De 12, som ikke fremstilles i grundlovsforhør, sigtes fortsat efter terrorbestemmelserne.