0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Politikens ansvarshavende chefredaktør Christian Jensen, taler her ved Folkets klimamarch i september sidste år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

PET kræver hårdere straf til Politiken-redaktør for at udgive forbudt bog

Ekstra Bladets Poul Madsen er indkaldt som nyt vidne i landsret, hvor kollega fra Politiken risikerer fængsel.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tirsdag er PET og tjenestens hemmeligheder emne i to forskellige retssale i Østre Landsret.

I den ene retssal fortsætter den tidligere PET-chef Jakob Scharf sit forsøg på at blive frifundet for at røbe fortrolige oplysninger i bogen 'Syv år for PET'.

I den anden kræver PET's nuværende chef, Finn Borch Andersen, at få straffet JP/Politikens Hus og chefredaktør Christian Jensen, fordi dagbladet Politiken i strid med en dommers forbud offentliggjorde selv samme bog.

I januar sidste år blev mediekoncernen og chefredaktøren af Københavns Byret idømt bøder på henholdsvis 100.000 og 50.000 kroner.

Men det er ikke hårdt nok, har PET sagt om begrundelsen for at anke. Landsretten, der har afsat retsmøder tirsdag og torsdag, bør trykke hårdere på strafpedalen, lyder opfordringen.

Dramatisk forløb i 2016

Påstanden var oprindelig, at Christian Jensen skulle idømmes fængsel, og at mediekoncernen skulle af med en bøde på 15 millioner kroner.

Men byrettens resultat var ikke afskrækkende, har PET hævdet. For den hemmelige tjeneste er det 'afgørende, at straffen fastsættes til et niveau, der virker præventivt, og som sikrer, at der ikke kan spekuleres i, om det kan betale sig at overtræde et forbud', har det lydt i en mail fra PET.

Derimod var Christian Jensen og JP/Politikens Hus villig til at stoppe efter byrettens dom.

I landsretten møder de op med et ønske om at blive frifundet. Og her er i øvrigt Poul Madsen, chefredaktør på Ekstra Bladet, og to journalister indkaldt som nye vidner.

Sagen skyldes et dramatisk forløb i oktober 2016. Den tidligere chef for PET, Jakob Scharf, havde medvirket til en bog fra People's Press om blandt andet en serie terrorsager.

Scharf også tiltalt

Men PET brød sig ikke om ''Syv år for PET'. Den kunne indeholde fortrolige og hemmelige oplysninger, mente PET efter at have læst forlagets præsentation.

Derefter gik man i aktion ved at sende anmodninger til retten om forbud og beslaglæggelse.

5. oktober forbød en dommer forlaget at udgive bogen. Omtalen voksede, og 7. oktober kom et nyt retligt forbud mod Radio24syv og 99 boghandlere. Derefter kom turen til JP/Politikens Hus.´

I et natligt retsmøde. 8. oktober klokken 02.10 skred en dommer ind mod mediekoncernen.

Men i Politiken søndag 9. oktober kunne læserne alligevel læse rub og stub af den forbudte bog. Det er denne handling, som sagen i landsretten drejer sig om.

Sidenhen blev Jakob Scharf i øvrigt tiltalt for at overtræde sin tavshedspligt. I landsretten kæmper han for at blive frifundet. Ankesagen blev indledt i december, og dommen ventes til februar. I byretten fik han ubetinget fængsel i fire måneder.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden