0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Det nærmer sig det absurde«: Danmarks teleskandale er blevet en varm politisk kartoffel i EU

EU-domstolen ser ud til at cementere, at staternes indhentning af EU-borgernes teledata er ulovlig. Den danske teleskandale er et nyt stærkt argument for at begrænse overvågningen fremover, siger eksperter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Aktivist Rasmus Malver fra Foreningen imod Ulovlig Logning har stævnet Justitsministeriet for at opretholde masseovervågningen af borgerne på trods af EU-domstolens afgørelser. I en ny verserende sag lægger EU-domstolen op til at cementere sine afgørelser om, at totalovervågningen af alle borgere er i strid med retten til et privatliv.

Danmark

Skandalen om dansk politis mangeårige fejlhåndtering af teleoplysninger får nu kritisk opmærksomhed fra de europæiske folkevalgte og EU-kommissionen.

Under en høring i Europaparlamentet i dag vil både EU-kommissionen, Rigspolitiet og IT-Politisk Forening fremlægge en redegørelse om det, der er kaldt nyere tids største retsskandale i Danmark. Det sker klokken 16.00 og foregår i det såkaldte LIBE-udvalg, der har ansvar for borgernes rettigheder samt retlige og indre anliggender i unionen.

»Uskyldige borgere kan have været fængslet i Danmark på grund af fejl i data fra telelogning - og der er ingen garanti for, at det ikke også sker i dit land. På vores initiativ vil LIBE-udvalget undersøge den danske teleskandale«, har det lydt på sociale medier fra den tyske MEP’er Patrick Breyer fra Piratpartiet og Den Grønne Gruppe.

I en mail til Politiken forklarer han uddybende, at »den danske skandale understreger, hvor fejlagtige og farlige teledata er, og hvorfor adgang til de data nøje skal begrænses til det absolut nødvendige«.

»De bagvedliggende EU-regler om at opbevare teledata gav mandat til masseindsamlingen af følsomme oplysninger om kontakter, bevægelser og privatliv for 500 millioner europæiske borgere, der ikke er mistænkt for at gøre noget forkert«, skriver Patrick Breyer.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Annonce

For abonnenter

  • Jens Dresling

    Masserne & Magten

    Henter…

    Baglandet tvivler på statsministeren, men Netto elsker Mette, og hendes fjender har overgivet sig