0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sort kul skulle gøre dansk industrigigant klimavenlig

Den danske cementproducent Aalborg Portland købte 200.000 klimakreditter fra ukrainske kulprojekter, som eksperter stempler som svindel. »Voldsomt kritisabelt«, erkender virksomheden.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cementproducenten Aalborg Portland har købt 200.000 ton CO2-reduktioner fra en ukrainsk kulmine, som ifølge eksperter deltog i et omfattende klimaskadeligt svindelnummer. Købet skulle sænke Aalborg Portlands eget klimaaftryk, men har sandsynligvis bidraget til at øge den globale opvarmning, lyder kritikken.​

Der er tale om køb fra kulminen Mikitivska i det østlige Ukraine. Her godkendte ukrainske myndigheder i 2012 et klimaprojekt, som bestod i at udvinde kulrester fra op til 80 meter høje jordbunker.

De koksgrå bunker ligner små sorte bjerge. Det er restmateriale udvundet fra Mikitivska gennem årtiers gravearbejde. Men i 2012 mente klimaprojektets bagmænd, at bunkerne var i overhængende fare for at selvantænde. Klimaprojektet bestod i at udvinde kulresterne og sælge det på markedet frem for at lade det brænde til ingen verdens nytte. Ukraine tildelte klimakreditter for indsatsen, som blev solgt til Aalborg Portland.

I alt købte syv danske selskaber 344.008 tons CO2-reduktioner fra Mikitivska og seks andre kulmineprojekter. Det svarer til 28.667 danskeres årlige CO2-udledning – indbyggertallet i Svendborg.

Men kulprojekterne har ikke leveret de lovede reduktioner, siger Vladislav Sjesjerin. Han er ukrainsk konsulent i klimapolitik og har forsket i kulprojekterne.

»Det er tvivlsomt, om der overhovedet kan være tale om CO2-besparelser ved den type projekter, eftersom kullet, som er et fossilt brændstof, afbrændes. Men derudover er mængderne af kul, projekterne påstod at have udvundet fra jordbunkerne, stærkt overdrevne«, siger Sjesjerin.

Sammen med to kolleger skrev Sjesjerin i 2015 en rapport om de ukrainske kulprojekter. Konklusionerne er klare:

For det første overdrev projektudviklerne groft beregningerne af, hvor meget kul der risikerede at selvantænde i jordbunkerne. Dermed var de CO2-besparelser, der kunne sælges ved at rense bunkerne, også overdrevne. For det andet påstod projektudviklerne, at de fra 2008 til 2012 udvandt omtrent 105 millioner tons kul fra jordbunkerne.

Det svarer til omtrent 30 pct. af hele Ukraines kulproduktion i de år. Ifølge forskerne er det et urealistisk højt niveau, som ville have skævvredet Ukraines kulindustri, en af verdens største.