0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Frygt for endnu flere ulykker: Politiet fyrer sine it-eksperter efter flere it-skandaler, der viser, at der er behov for investeringer

Knap 5 procent af Rigspolitiets it-enhed er blevet fjernet. Frygt for alvorlige konsekvenser for politiets daglige drift.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup har fået kritik af faglige organisationer for at skabe ekstra usikkerhed i politikorpset ved 38 timer før en planlagt fyringsrunde at lancere en ukonkret plan om at halvere Rigspolitiet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fællesnævneren for nogle af de største skandalesager i politiet og retsvæsnet er bagvedliggende it-problemer. Senest har vi set, hvordan der gennem otte år var uopdagede fejl og mangler i politiets teledata om borgerne, hvilket blandt andet skyldes »utidssvarende« it-systemer »på et helt utilstrækkeligt niveau«, som det hedder i en revisionsrapport fra efteråret 2019.

Der er store erkendte problemer med politiets og anklagemyndighedens i alt over 400 it-systemer, men alligevel er der blevet gennemført en drastisk nedskæring af Rigspolitiets Koncern IT (KIT). Ifølge de faglige organisationer blev der i torsdags fjernet 19 stillinger fra den enhed, der 24 timer i døgnet understøtter enhver betjents, efterforskers og anklagers arbejde. Det svarer til knap 5 procent af medarbejderstaben i KIT.

Nedskæringen er yderst problematisk, for der er brug for store investeringer og ikke det modsatte, mener Rådet for Digital Sikkerhed:

»Vi skal have et moderne og tidssvarende politi, der kan agere effektivt, og det sker jo gennem digitalisering. I forvejen kæmper politiet med en lang række uddaterede systemer, og hvis man ikke får de nødvendige udviklingsressourcer, men i stedet bliver udmagret som i Skat, vil vi se endnu flere skandaler og endnu større regninger. Det er bekymrende, at der skæres i it-ressourcerne, for det jo hele tilliden til politiet, der er på spil«, siger formand Henning Mortensen.

Forældet it-infrastruktur og ringe sikkerhed var årsagen til, at hackere gennem fem måneder i 2012 havde let og uopdaget adgang til at kopiere kørekortregistret og registret over efterlyste personer i Europa. It-vrøvl gjorde også, at politiet undlod at fremsende efterspurgte mails til Tibet-kommissionen, der som konsekvens blev genåbnet i 2018.

Mindre effektivt politi

De omfattende it-kvaler er erkendt af regeringen: »Det er min klare opfattelse, at der er behov for at få bedre styr på politiets og anklagemyndighedens håndtering af data«, skrev justitsminister Nick Hækkerup (S), da han i oktober 2019 oplyste Folketinget om en stor igangværende undersøgelse af myndighedernes datahåndtering.

Nedskæringen bekymrer også Dansk IT, der uafhængigt af fag- og erhvervsorganer repræsenterer 11.000 it-professionelle. Der er stor rift om it-specialister i dag, og nedskæringen samt regeringens udmelding om at halvere Rigspolitiet sender uheldige signaler, siger Eivind Jørgensen, formand for Dansk IT’s udvalg for offentlig it:

»Jeg frygter et videnstab i politiet, og at det vil blive vanskeligere at fastholde og tiltrække den nødvendige ekspertise til de opgaver, der er afgørende for enhver betjents og efterforskers daglige arbejde«.

Blandt de afskedigede akademiske medarbejdere fra KIT er blandt andet ingeniører og projektledere, der har arbejdet indgående med politiets vigtigste systemer, såsom automatisk nummerpladegenkendelse og efterforskningssystemet Pol-Intel.

»Der er blevet skåret på både drift og udvikling. Det vil betyde, at det vil tage længere tid at reparere systemnedbrud, ligesom det også vil ramme indsatsen for at få bygget nye og bedre systemer op«, siger Per-Martin Petersen, formand for akademikerne i Rigspolitiet.

I KIT er der også blevet sagt farvel til 10 HK’ere:

»Nedskæringerne kan få negativ indflydelse på eksempelvis den søgeapp, som primært færdselsbetjente slår op i, når de er på patrulje, og dermed sparer en arbejdsgang. KIT understøtter også lufthavne i sikkerhedskontrollen ved automatisk skanning af pas, og her er der virkelig tale om at opretholde hele landets sikkerhed«, siger fællestillidsrepræsentant Vivian Petersen, der frygter, at de resterende medarbejdere bliver presset og må gå på kompromis med sikkerheden.

Rigspolitiets ledelse ønsker ikke at kommentere it-nedskæringen, men siger, at øvelsen har handlet om at tilføre for 45 millioner kroner ekstra muskler til bagmandspolitiet (Søik). »Personaletilpasningerne sker ud fra en grundig gennemgang på tværs af områder og ud fra en samlet vurdering«, skriver Rigspolitiet.

38 timer før den planlagte fyringsrunde varslede statsministeren, at Rigspolitiet skal beskæres yderligere og med i alt 900 stillinger. Tidligere har Mette Frederiksen (S) klandret Rigspolitiet for at bedrive »pseudoarbejde«. De faglige organer har i Politiken kritiseret regeringen for at skabe uro i politiet med en utidig og ukonkret chokmelding lige op til en fyringsrunde.

Justitsminister Nick Hækkerup havde mandag ingen kommentarer og henviste til statsministeren for svar på timingen i udspillet. Mette Frederiksens stab henviste tilbage til justitsministeren.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Læs mere