0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Krisen kradser stadig i DF, og Pia Kjærsgaard ærgrer sig over nye fejltrin

Valgnederlaget var en knockout, som Dansk Folkeparti stadig kæmper for at rejse sig fra. Derfor er der ikke råd til fejltrin, men af og til roder det stadig for meget, mener partistifter Pia Kjærsgaard.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Pia Kjærsgaard vil ikke afvise, at der er krisestemning i Dansk Folkeparti efter nedgangen efter valget sidste år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er ikke, fordi de går rundt og er sure hele tiden hos Dansk Folkeparti. Men det er da kritisk for partiet, som ved valget sidste år blev mere end halveret og gik fra 37 til 16 mandater. Der er heller ikke udsigt til bedring, når man læser meningsmålingerne.​​​

Sådan beskriver partistifter Pia Kjærsgaard situationen i partiet, der før valget var Folketingets måske mest magtfulde, men i dag ikke er nær så vigtige i den parlamentariske matematik.

»Jamen, det er en krise. Det er det da. Der vil jeg ikke sige andet«, siger hun.

Derfor har Dansk Folkeparti heller ikke råd til at begå fejl for tiden, lyder det fra Pia Kjærsgaard, som sender en giftpil af sted mod partiformand Kristian Thulesen Dahl:

Det var en fejl at placere folketingsmedlem Marie Krarup i DF’s gruppeledelse.

Marie Krarups opgave i det her parti – det har jeg altid ment – har været alt andet end at være i gruppeledelsen

»Jeg ved ikke lige, hvor fornuftigt det var at lade Marie Krarup sidde med, men det er ikke min afgørelse. Men det blev så også for meget for hende selv, og så takkede hun af, og det var det«, siger Pia Kjærsgaard.

Umiddelbart efter valget blev Marie Krarup udnævnt som medlem af DF’s nye ledelsesteam. Forinden havde Krarup primært gjort opmærksom på sig selv som en politiker med kontante meninger om gymnasier, islam og sin forkærlighed for Putins Rusland. Og det skulle partitoppen have ladet hende fortsætte med, mener Pia Kjærsgaard:

»Marie Krarups opgave i det her parti – det har jeg altid ment – har været alt andet end at være i gruppeledelsen. Hun er en aktiv politiker og skal bruges til det«.

Marie Krarup forlod i januar Dansk Folkepartis gruppeledelse, angiveligt efter at hun havde igangsat en usanktioneret undersøgelse af DF-folketingsmedlemmernes arbejdsforhold.

Hvis fejl var det, at hun kom med i ledelsen?

»Det må være de impliceredes«.

Var det Kristian Thulesen Dahls fejl?

»Ja, men hun ville jo også selv. Jeg tror bare, at hendes rolle er at være den værdikriger, hun er på gymnasiedelen og udlændingedelen. Alt det, hun har forstand på. Det tror jeg virkelig, at hun befinder sig meget, meget bedre ved«, siger Pia Kjærsgaard.

En politisk knockout

Forløbet skabte internt røre i DF, og Avisen Danmark har tidligere beskrevet, at Pia Kjærsgaard på et gruppemøde havde været frustreret over Krarup-sagen og rettet en del af sin vrede mod partiets ledelse. Pia Kjærsgaard bekræfter forløbet, men vil ikke gå i detaljer med, hvad hun præcis sagde på mødet.

»Det kan være lige meget, for det er en intern historie. Men det er rigtigt, det gjorde jeg. Men det er heller ingen hemmelighed, at der selvfølgelig har været frustrationer. Det siger sig selv, når vi fik det, som nogle kalder en lussing, til folketingsvalget. Jeg kalder det en knockout«.

Marie Krarup er ikke vendt tilbage på Politikens henvendelser, og det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Gruppeformand Peter Skaarup stiller gerne op til interview, men ønsker reelt ikke at svare på spørgsmål om Marie Krarups farvel til gruppeledelsen og Pia Kjærsgaards kritik.

»Det har jeg faktisk ikke rigtig nogen kommentarer til, for det er for mig at se fortid. Det er noget, der er sket, og jeg fokuserer på, hvad der skal ske«, siger Peter Skaarup.

En anden sag, som partistifter Kjærsgaard nærmest måtte tage sig til hovedet over, da hun læste om den i avisen, er en historie fra Hedensted Kommune. Her besluttede det lokale byråd for nylig, at nye danske statsborgere ved de såkaldte grundlovsceremonier selv må bestemme, om de vil trykke hånd med en mand eller en kvinde, før statsborgerskabet kan komme helt i hus.

Den aftale stemte Dansk Folkeparti i Hedensted Kommune for – heriblandt kommunens viceborgmester, Hans Kristian Skibby, som til daglig sidder i Folketinget for DF. Han begrundede det over for Politiken med, at han var »en pragmatisk politiker«.​​​

Men også her begik partiet en stor brøler, fastslår Pia Kjærsgaard.

»Det var en fejl. Klart. Den forstod jeg slet ikke«, si