0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Den infektionsmedicinske afdeling på Hvidovre Hospital er forberedt på at kunne tage imod patienter med coronavirus. Personalet vil skulle tilse den syge iført handsker, overtrækskittel og dette særlige mundbind, der forhindrer virussen i at trænge ind i mund og næse, samt en plastikskærm, der dækker ansigtet.

Over 200 ramt af Corona-virus i Italien: Nu tror myndighederne, at det også kommer til Danmark

Fem personer er døde af corona-virus i Italien, og på kort tid er over 200 blevet syge. Nu vurderer de danske myndigheder, at virusset formentlig også kommer til Danmark.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Opdateret klokken 15.10 med kommentar fra Sundhedsstyrelsen.

Corona-virusset har med sin store spredning i Italien for alvorlig ramt Europa over weekenden.

Det får nu Statens Serums Institut til at vurdere, at coronavirus snart også vil ramme Danmark.

»Vi må nok se i øjnene, at på et eller andet tidspunkt kommer dette virus også til Danmark, og vi skal forberede os på, at der kan komme en udbredt smittespredning også i Danmark«, siger Tyra Grove Krause, afdelingschef for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse ved Statens Serums Institut.

»Situationen i Italien ser ud til at udvikle sig ret hurtigt. Det viser, at vores inddæmningsstrategi hurtigt kan komme under pres. Og at coronavirusset rykker tættere på. Jeg tror, at vi kan forsinke introduktionen og smittespredning i Danmark, men jeg tror ikke, vi kan forhindre, at det kommer til at sprede sig til Danmark på et tidspunkt«, siger hun.

Onsdag blev det første smittetilfælde i Italien bekræftet. Siden da har virusset spredt sig med høj hastighed i det nordlige Italien. Flere italienske byer er blevet lukket fuldstændig ned og store begivenheder som fodboldkampe og Venedigs årlige karneval er blevet aflyst.

Indtil videre er 219 testet positive og fem er omkommet i Italien, oplyser myndighederne ifølge nyhedsbureauet AP.

Ifølge Statens Serum Institut øges risikoen for smitte i Danmark i takt med, at flere lande har tegn på smittespredning, hvor man ikke direkte ved, hvem der har båret virusset og ført det ind i landet. Smittekilden er altså ukendt.

Sundhedsstyrelsen skruer op for nationalt beredskab

I Danmark er det Sundhedsstyrelsen, der står for det overordnede sundhedsberedskab. Sundhedsstyrelsen bekræfter, at Danmark har opjusteret det danske beredskab efter det samlede antal af smittede udenfor Kina er steget. Det betyder blandt andet, at de ser på kapaciteten i sundhedsvæsenet.

»Måske er der flere afdelinger end Skejby og Hvidovre Hospital, som skal kunne tage imod smittede«.

»Vi går stadig ud fra, at der ikke er smitte i samfundet, men at den er begrænset til smitte i nogle kæder og bestemte områder. Det vi er meget opmærksomme på, er, at der nu er tilfælde, hvor vi ikke er helt sikre på, at de er smittet af nogen, der er kendt syge«, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

Men der er endnu ikke nogen tilfælde af smittede i Danmark, så det europæiske udbrud øger ikke risikoen herhjemme, siger hun.

Sundhedsstyrelsen afventer en vurdering fra Det europæiske agentur for smitsomme sygdomme, ECDC, som i dag har indkaldt til ekstraordinært møde. På mødet vil de dele denne seneste opdaterede viden om, hvordan smitten sker.

Ifølge Statens Serum Institut vil den nye strategi være at fokusere på at mindske det pres i det danske sundhedsvæsen, som coronavirusset kan skabe:

»I stedet for at indlægge hvert enkelt tilfælde, vil strategien være at sikre, at de der er alvorlig syge, kan komme på sygehuset og blive behandlet. De der har milde infektioner skal bare blive hjemme og ikke belaste sundhedsvæsenet. Det har vi handlingsplaner for«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?