0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Radikale kræver redegørelse om grænselukning

Det var en politisk beslutning at lukke grænserne.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Danmark

Der gik kun få minutter fra statsminister Mette Frederiksen (S) fredag aften meddelte, at Danmark ville lukke grænserne for at mindske smittespredningen med coronavirus, til en svensk statsepidemiolog skød beslutningen i sænk.

Helt meningsløst at lukke fysiske grænser i kampen mod en virus, lød det fra 'hinsidan', og lørdag kom det så frem, at der alene er tale om en politisk beslutning, der ikke beror på en sundhedsfaglig anbefaling.

»Det er en politisk beslutning ud fra mange hensyn. Der findes ikke betydelig videnskabelig dokumentation for, hvor stor en effekt det vil have. Der findes historiske erfaringer, hvad angår influenza og pandemier«, sagde Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm på et pressemøde lørdag.

»Som det fremgår af Verdenssundhedsorganisationen, er det ikke noget, man anbefaler«, sagde Søren Brostrøm, og nu vil den radikale leder, Morten Østergaard, have en redegørelse om baggrunden for grænselukningen.

»Når vi er i en så alvorlig situation, baserer vores samarbejde sig på, at vi kan have tillid til de oplysninger, som statsministeren og regeringen giver os«, siger Morten Østergaard i en skriftlig kommentar til Ritzau.

»Jeg vil bede statsministeren redegøre mere grundigt for begrundelserne for beslutningen. Så vi kan have fuld tillid. Og så det står klart, hvad der skal til, for at vi kan normalisere forholdene ved grænserne igen«, lyder det videre fra den radikale partileder.

Erhvervslivet må holde for

Også Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, har noteret sig udmeldingerne fra Sundhedsstyrelsens direktør.

Han siger til Berlingske, at grænselukningen vil koste danske virksomheder dyrt.

»Derfor er det også vigtigt, at sådanne store og historiske beslutninger er baseret på sundhedsfaglige vurderinger af, hvordan vi bedst muligt sikrer, at smitten ikke spreder sig. Det er vigtigt, at vi ikke går længere end de sundhedsfaglige vurderinger. Hvis initiativerne kan redde liv og mindske sygdom, så bakker vi op, men det er klart, at det som samfund også er vigtigt, at vi kommer igennem krisen på en sådan måde, at vores virksomheder stadig kan drives,« siger Brian Mikkelsen til avisen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts