0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Gåtur ved Søerne i København. Det er ikke farligt, siger overlæge.

Er det uansvarligt at mødes i solskinnet? Nej. Walk and talk udendørs er perfekt – men husk at holde afstand

Solen skinner, folk myldrer ud. Og det er helt fint, siger virolog, hvis vi bare holder afstand.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Lørdag skinnede solen. Dronning Louises Bro var fyldt. I Dyrehaven gik folk tur. Rundt om Søerne i København slentrede folk forbi.

Og det er faktisk helt fint og ganske ansvarligt, siger Anders Fomsgaard, overlæge på Statens Serum Institut.

»Erfaring med vira er, at ingenting smitter i fri luft«, siger han.

Det er der flere grunde til.

»Virus bryder sig ikke om UV-lys, det kan ikke lide solskin, og udendørs kan luftdråberne ikke hobe sig op over tid, som det kan indendørs, f.eks. i et venteværelse eller i bussen. Der er jo et uendeligt luftskifte udendørs«.

Så man kan sagtens mødes udendørs og gå en tur, men man skal stadig holde afstand til andre mennesker. Ikke noget med at kramme eller stå ansigt til ansigt i længere tid.

»Da man lavede smitteopsporing, sagde man, at hvis man havde stået overfor nogen og talt i mere end 15 minutter, var der en risiko, så man skal ikke stå face to face med kort afstand eller udfordre skæbnen ved at kindkysse, men at sidde udenfor i den fri luft, at tale sammen i fri luft, at gå en tur eller passere hinanden, det er helt fint«, siger han.

Smitten bliver indendørs

Til gengæld er det uforsigtigt at være mange sammen indendørs i længere tid. f.eks. på cafeer, siger han.

For indendørs kan de luftdråber, der kan indeholde smitte, ikke komme væk. Derfor bør man forsøge at efterligne de udendørs tilstande ved at sørge for rigelig gennemluftning.

»Vi har jo flere luftvejsinfektioner om vinteren, fordi folk er indendørs meget af tiden, når det er koldt, regner og blæser. Så hober luftdråberne sig op i rummene og kan ikke komme væk. Plus at der er langt færre ting at afsætte smitte på. Er man indendørs, går man forbi det samme bord og tager i det samme håndtag hele tiden, og der er langt større mulighed for at afsætte smitte som andre i rummet kommer i kontakt med. Det er der ikke udendørs i den fri luft«, siger han.

Så overlægens råd er simpelt. Drop at mødes indendørs. Glem cafeen. Gå i stedet en tur sammen.

»Walk and talk! Skal man mødes med nogen, så gør det udendørs. Det er måske meget godt at vide«.

Nemlig.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?