0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

R og EL vil tilgodese udlændinge i corona-klemme

Det må ikke forhindre familiesammenføring eller permanent ophold, hvis udlændinge mister job på grund af coronakrisen, mener støttepartier. Ministeren og DF afviser.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Opdateret kl 19:30 med kommentar fra Mattias Tesfaye.


Det skal ikke ligge udlændinge, der søger permanent opholdstilladelse eller familiesammenføring, til last, hvis corona-krisen gør, at de ikke kan leve op de gældende beskæftigelseskrav.

Sådan lyder det fra nogle af regeringens støttepartier, Enhedslisten og Radikale Venstre.

»Folk er sindssygt bange for, hvad det betyder for deres ansøgninger om permanent ophold men også ansøgninger om familiesammenføring, hvis de bliver fyret«, beretter Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund, om nogle af de mails, hun fortæller, at hun får i disse dage.

Et enigt Folketing besluttede i sidste uge blandt andet at komme fyrede danskere til hjælp. Nærmere bestemt ved, at en tre måneders periode, mens coronaen raser, ikke skal tælle med i den samlede dagpengeperiode på to år. Ganske enkelt fordi det på grund af coronaen er meget svært at søge arbejde nu, lige som mange fyres. Med andre ord blev de tre måneder fra starten af marts til starten af juni ’lagt død’.

Og tilsvarende mener Rosa Lund altså, at den samme periode skal fungere som en slags død periode i forhold til udlændinge, der ellers skal kunne dokumentere beskæftigelse forud for, at de kan få permanent ophold eller familiesammenføring.

Søger man om familiesammenføring, lyder en af de betingelser, man skal opfylde, således, at man skal have været i arbejde i Danmark i mindst fem år. Tilsvarende skal man ifølge reglerne for at få permanent opholdstilladelse have været i »ordinært fuldtidsarbejde eller udøvet selvstændig erhvervsvirksomhed i Danmark i mindst 3 år og 6 måneder inden for de seneste 4 år forud for det tidspunkt, hvor der træffes afgørelse om permanent opholdstilladelse«.

»Hvis du søger om familiesammenføring om et år og blev fyret i den her periode og derfor ikke har haft beskæftigelse i helt fem år, så bør de tre måneder ikke tælle med«, mener Rosa Lund og tilføjer, at det af samme grund heller ikke som normalt skal tale imod permanent ophold eller familiesammenføring, hvis ansøgeren i disse tre måneder får offentlig forsørgelse.

»Her er der tale om mennesker, der står i en situation, de ikke selv er herre over. Mange af de mennesker, der søger om familiesammenføring og permanent ophold, arbejder i de udsatte brancher og kan være i fare for at miste deres arbejde eller gå ned i tid. Og reglerne for permanent ophold er jo sådan, at der skal være tale om fuldtidsarbejde. Og vi har lavet hjælpepakker til rigtig mange andre situationer, for at hjælpe mennesker i en situation, de ikke selv er herre over. Derfor bør man også lave en hjælpepakke her«, mener hun.

Pia K: Ingen grund til lempelse

Fra de radikale er udlændingeordfører Andreas Steenberg enig. Faktisk skrev han allerede torsdag i sidste uge til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og bad ham sikre, »at udlændinge, som har en verserende ansøgning om statsborgerskab, permanent ophold og familiesammenføring, får behandlet deres ansøgning ud fra deres forhold, fx ift. beskæftigelse, som var gældende før corona-krisen«.

Steenberg henviser til, at det nemt kan tage 10 måneder at få behandlet ansøgninger om permanent ophold og familiesammenføring.

»Og jeg synes i hvert fald, at dem, der søgte inden corona og levede op til kravene inden corona, de skal have deres familiesammenføring, statsborgerskab eller permanent ophold, selvom de er blevet ramt her. Og fremadrettet synes jeg også, at man for dem, der skal søge de kommende år, skal de her to-tre måneder, eller hvad det ender på, være en undtagelse«, siger han og fortsætter:

Annonce

»Det er rimeligt, for man kan jo godt i øvrigt leve op til de mange krav om danskkundskaber og ingen bøder, men så lige i den her situation er man endt med at bede om kontanthjælp i et par måneder, fordi man mister sit arbejde. Det vil være storsind og rimeligt, hvis de mennesker så ikke bliver ramt negativt, fordi den her krise har været her«.

DF’s udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, synes ikke, man »på nogen måde skal lempe, når det gælder udlændingeregler«, forklarer hun.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) henviser i en mail til, at udlændinge også er omfattet af den forlængede dagpengeperiode, lige som udenlandske lønmodtagere også er dækket af den hjælpende hånd i trepartsaftalen.

»Men jeg har umiddelbart lidt svært ved at se argumentet for, at corona bør få os til at lempe på reglerne for at få en permanent opholdstilladelse«, lyder det i den skriftlige kommentar.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden

  Seneste nyt