0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Christiania er lukket, så narkohandlen foregår nu rundt om Christiania på sidegaderne.

Narkohandlerne fra Christiania generer nu beboerne på Christianshavn

I lørdags lukkede Christiania på grund af for mange besøgende i coronatiden. Men pusherne har ikke lukket handlen. Tværtimod. Nu står de på sidegaderne rundt om staden, og narkohandlen går nu ud over borgerne på Christianshavn.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sidegaderne rundt om Christiania er nu præget af narkohandlere, der må sælge deres varer uden for Pusher Street, efter at staden lukkede ned i lørdags for at mindske coronasmitten.

Ifølge Københavns Politi er det til stor gene for christianshavnerne, som nu oplever, at narkohandlerne står uden for deres hoveddør og sælger.

»Det er uacceptabelt for beboerne på Christianshavn, lige som det i lang tid har været uacceptabelt for beboerne på Christiania, så derfor har vi intensiveret indsatsen, og det bliver vi ved med«, siger Lars Ole Karlsen, vicepolitiinspektør i Københavns Politi.

I politikredsen oplever de, at det er nogle de samme narkohandlere, som de kender fra Pusher Street. I går anholdt de fire for narkohandel, hvoraf en af dem var en dreng på 16 år, og i dag har de anholdt to mere.

»De samme narkohandlere er rykket ud på sidegaderne, og vi holder skarpt øje med situationen. Vi får mange henvendelser fra beboerne omkring, som oplever, at der står maskerede personer på gaderne og sælger, så derfor er de utrygge«, siger Lars Ole Karlsen.

Ikke alene gør pusherne sig medvirkende til en større smitterisiko ved at samles på gaderne, det gør køberne også.

»Intet marked uden købere. De tager stadig til området for at købe, så de gør sig ikke kun skyldige i at give penge til kriminelle organisationer. De øger også risikoen for at smitte sig selv og andre«, siger Lars Ole Karlsen, der opfordrer køberne til at blive hjemme.

Han oplever, at de mange borgere, som er utilfredse med situationen, prøver at samarbejde med politiet om at få det stoppet.

»Det er medspil, ikke modspil, så det er en stor hjælp for os, og vi opfordrer fortsat beboerne til at henvende sig til os, hvis de oplever noget utrygt«, siger han.

To af de anholdte fra i går skal i dag fremstilles i dommervagten.

Christiania: Det er ikke vores ansvar

Hulda Mader, talskvinde for Christiania, genkender ikke billedet af en større indsats mod narkohandlerne uden for Christiania, end der var inde på Christiania, før de lukkede.

»Da vores døre var åbne, var politiet her nogle gange op til 13 gange om dagen, og man kan ikke påstå, at de patruljerer på samme måde uden for Christiania. Så man kan jo få den tanke, at det ikke var så meget hashhandlen, de ville tjekke, men Christiania«, siger hun.

Hun oplever også, at narkohandlen nu fortsætter på den anden side af stadens grænser, hvilket hun også havde regnet med.

»Da vi lukkede, udsendte vi en pressemeddelelse, og samtidig blev politiet orienteret om vores beslutning. Vi var selvfølgelig klar over, at hashhandlen ville flytte et andet sted hen, og vi går ud fra, at politiet nok også regnede med det. Det har så vist sig, at vi havde ret. Handlen fortsætter på den anden side, og selvfølgelig går det ud over christianshavnerne nu, men det er ikke vores ansvar«, siger Hulda Mader.

Hun fortæller, at gaderne er lige så tomme inde på Christiania som i resten af landet, og at mange af beboerne, ligesom mange andre, er sendt hjem fra arbejde eller skole. Og lige nu nyder de den usædvanlige stilhed.

»Vi har mere plads til at se på hinanden, nu hvor vi holder lukket. Før var det vældigt voldsomt med turister, da vi er en af de største turistattraktioner, så det gjorde det lidt svært at være beboer. Men nu er her stille og roligt, og det er dejligt, for så er vi mindre stressede, selvom årsagen til lukningen er frygtelig«, siger hun.

Annonce

Hulda Mader er stærk tilhænger af lukningen, da Christiania ellers ville have været et område med stor smitterisiko på grund af de mange mennesker samlet på et mindre sted.

»Jeg synes, det var godt, vi lukkede, da de fleste, der besøgte os, ikke holdt afstand eller overholdt den anbefalede størrelse på grupper. Så Christiania kunne blive et sted, hvor folk smittede hinanden«, siger Hulda Mader.

Beboerne skal selv sørge for, at andre mennesker ikke bevæger sig ind på Christianshavn. Så de går på vagt ved indgangene både nat og dag.

»Vi skal jo selv opretholde lukningen, og det kan være lidt en belastning, at vi christianitter skal stå vagt. Vi er også ramt af, at vi ikke må holde møder, så da vi holdt mødet om lukningen var det i fri luft«, siger Hulda Mader.

Hun og hendes familie arbejder hjemmefra i denne tid, og Hulda Mader regner med, at Christiania åbner igen, når alle andre steder åbner.


Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?