0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Antallet af asylansøgere når laveste niveau siden 2008

Der var omkring en fjerdedel færre asylansøgere i 2019 sammenlignet med 2018.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Arkivfoto: Mads Nissen
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

2019 bød på det laveste antal asylansøgere siden 2008. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

I 2019 søgte 2.716 personer om asyl i Danmark. Det er omkring en fjerdedel færre end i 2018.

De seneste år er antallet af asylsøgere faldet, siden det toppede i 2015, da mere end 21.000 personer søgte asyl i Danmark.

I 2019 var der flest syriske statsborgere blandt de asylsøgende. Der var 493 syrere, der søgte asyl i Danmark sidste år.

Personer, der i 2019 fik asyl, udgjorde to procent af de 74.152 personer, der fik en opholdstilladelse i Danmark. Langt den største gruppe – 45 procent – fik opholdstilladelse, fordi de havde fået eller allerede havde et arbejde i Danmark.

23 procent af de næsten 75.000 opholdstilladelser er givet til studerende, mens fire procent er gået til familiesammenføringer.

Pres på EU's grænse til Tyrkiet

Efter flere rolige år kom flygtninge og migranter igen på dagsordnen i februar og marts, da Tyrkiet opgav den aftale, som landet har indgået med EU.

Aftalen går blandt andet ud på, at personer uden opholdstilladelse, der forsøger at komme ind i Grækenland fra Tyrkiet, skal sendes tilbage.

Modsat skulle EU tage imod nogle syriske flygtninge fra flygtningelejre samt betale Tyrkiet milliarder af euro.

Efter aftalen faldt strømmen af personer, der rejste fra Tyrkiet mod EU med 97 procent ifølge Financial Times.

Men Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, mente ikke, at aftale var gyldig længere og erklærede grænsen til Grækenland for åben.

Det førte til flere dages voldsomme sammenstød på grænsen mellem græske betjente, grænsevagter og urobetjente og personer, der forsøgte at komme ind i Grækenland fra Tyrkiet.

13. marts tog 100 grænsevagter fra 22 andre EU-lande til Grækenland for at hjælpe de græske myndigheder.

Tilfreds minister

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kalder det glædeligt, at antallet af asylsøgere er dykket.

»Når der er lavere asyltal, giver det mulighed for at hjælpe flere mennesker tættere på konflikterne. Og det vil jeg meget hellere«, siger han.

Der er ifølge ministeren ikke noget, der umiddelbart tyder på, at billedet har ændre sig markant i årets første måneder, selv om Tyrkiet har opgivet aftalen med EU.

»Indtil videre ser tendensen med lave asyltal ud til at fortsætte ind i 2020. Det er positivt. Men der er grund til at være meget opmærksom, for vi skal ikke ende i en situation som i 2015«, siger Mattias Tesfaye.

ritzau

Annonce

Annonce