0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny platform skal mindske ensomheden hos ældre i corona-tiden

Pensionistvenner.dk vil matche frivillige med isolerede ældre, så de kan få hjælp til hundeluftning og indkøb – og en ekstra snak med andre.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Lars Hansen
Foto: Lars Hansen

På platformen Pensionistvenner.dk kan ældre få kontakt til andre, som ønsker at mindske deres ensomhed i denne svære coronatid.

Danmark

Før corona var ideen at inddæmme ensomheden blandt ældre. Nu er indsatsen ekstra vigtig.

Fra i dag kan ældre finde tryghed og sociale rammer på platformen Pensionistvenner.dk.

»Der sidder mange derhjemme, som ikke har nogen at snakke med. Men varmen strømmer ind hos de ældre, når de får et opkald fra andre«, siger Torben Nordal Clausen, initiativtageren bag konceptet.

Mindst 50.000 ældre over 65 år føler sig ensomme i Danmark ifølge Ældre Sagen. Det tal kan nemt være forhøjet under de isolerende omstændigheder, som corona har bragt med sig.

Og mange af de ensomme føler sig nu endnu mere ensomme med knap så mange familiebesøg, uden eftermiddagskaffe med vennerne og uden den daglige gåtur eller det ugentlige indkøb.

Men det kan nu afhjælpes af danskere, der melder sig som hjælpere hos de ældre med alt fra hundeluftning til en daglig snak over telefonen.

Gode venskaber

På Pensionistvenner.dk kan man oprette en profil med et billede af sig selv, hvor man beskriver, hvem man er, og hvilke interesser man har. Det gælder både de ældre, som søger hjælp og nærvær, og alle andre, som gerne vil hjælpe de ældre med at få en mindre ensom hverdag.

Herefter kan man ansøge hinanden om at blive venner på platformen, hvorefter man kan chatte sammen. Det gør det nemt at finde det rette match, så det er lettere at have et udgangspunkt for at skrive sammen.

»Vi prøver at sikre, at ældre kan finde gode venskaber til resten af livet«, siger Torben Nordal Clausen.

Den ældre kan eksempelvis bede om hjælp til praktiske ting fra sin hjælper, eller hjælperen kan tilbyde sin hjælp på en given måde.

De svageste skal være de stærkeste

Mandag holdt statsminister Mette Frederiksen (S) et pressemøde og havde et særligt budskab til de ældre og ensomme.

Nemlig, at de må være de stærkeste under denne krise, selvom de er de svageste i samfundet.

Dette er Torben Nordal Clausen enig i.

»Vi beder de svageste om at være de stærkeste. Men selvom man er ældre og svag, er der mange stærke, som kan hjælpe dem«, siger han.

Hans håb er derfor, at det vil få mange frivillige til at melde sig på platformen, så de ældre kan få nogen at snakke med. For platformen er målrettet til coronakrisen.

»Vores vigtigste opgave er at hjælpe de ensomme ældre igennem denne krise, så derfor er der et akut behov for, at nogen tilbyder den hjælp. For hvis vi gør det sammen, kan vi gøre en stor menneskelig forskel«, siger Torben Nordal Clausen.

Det er en helt ny service, at man online kan finde hinanden og have kontakt, og ideen modnede med coronakrisen. I sidste uge blev platformen klar, og weekenden blev brugt på at teste, så man fra i dag kan gå ind og bruge den aktivt.

Medlemskab sikrer en tryg platform

Ifølge Torben Nordal Clausen er det vigtigt, at platformen er et sted, hvor den ældre kan føle sig tryg ved, hvem man støder på og får kontakt med.

Derfor skal alle brugere betale et beløb på enten 5 kroner om måneden eller 25 kroner for et års medlemskab af Pensionistvenner.dk.

»Det lille beløb gør, at man som bruger verificeres, så det skaber tryghed. For når man har et kreditkort, som man kan bruge, har din bank sørget for, at de kender dig«, siger Torben Nordal Clausen.

Derudover skal man acceptere hinandens venskab på platformen, før det er muligt at få kontakt.

Ikke alle ældre er lige hjemmevante, når det kommer til IT. Derfor har Torben Nordal Clausen et særligt budskab til disse ældre eller deres pårørende.

»Mange af de ældres børn hjælper dem heldigvis i gang, men hvis dine ældre familiemedlemmer bor langt væk, er det en god idé at få hjælpen organiseret på anden vis, eksempelvis ved at ringe til naboen, som kan hjælpe med det IT-mæssige«, siger han.

Pensionistvenner.dk er organiseret således, at den også kan bruges, når coronakrisen er overstået.

»Efter krisen kan man jo finde besøgsvenner på platformen. Og alle kan hjælpe, og de, som har behov for hjælp, behøver ikke være pensionister. Alle er velkomne«, siger Torben Nordal Clausen.

På platformen er det også muligt at danne grupper og debattere.

Læs mere:

Annonce

Læs mere