0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
William West/Ritzau Scanpix
Foto: William West/Ritzau Scanpix

WHO kritiserer Danmarks strategi for hjemmeisolation, for ifølge dem er en total isolation nødvendig i forhold til at stoppe coronasmitten. Ordførere søger nu svar fra sundhedsministeren.

Ordførere efterlyser klart svar på isolationsstrategi

Tre ordførere spørger i dag sundhedsministeren, hvordan Danmarks isolationsstrategi skal se ud, nu vi ikke følger WHO’s anbefalinger.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

WHO anbefaler, at personer smittet med coronavirus går i total isolation uden kontakt til andre mennesker.

Danmarks sundhedsmyndigheder har besluttet at sende de smittede i hjemmekarantæne, selv hvis de bor under tag med andre.

Politiken skriver i dag, hvordan WHO kritiserer den danske metode, da risikoen for at smitte de nærmeste personer er for stor ved hjemmekarantæne.

Er du som borger forvirret over Danmarks strategi for isolation, er du ikke den eneste.

Tre sundhedsordførere stiller nemlig lige nu sundhedsminister Magnus Heunicke (S) de spørgsmål, danskerne ønsker svar på, på et ordførermøde.

»Det er uklart for mig, hvordan isolationen skal håndteres. Så jeg vil gerne have et svar på, hvad man mener fra de danske myndigheder, så derfor vil jeg i dag til mødet stille sundhedsministeren dette spørgsmål«, siger Stinus Lindgreen (R), sundhedsordfører for Radikale Venstre.

Han har tidligere rejst spørgsmål om isolation til Magnus Heunicke og fik da bekræftet, at anbefalingerne er, at man skal være isoleret. Dog fik han at vide, at det er et socialpolitisk spørgsmål, når det kommer til, hvordan det rent praktisk skal udspille sig.

Men i dag spørger han altså Heunicke igen, for sundhedsministeren har ikke svaret på WHO’s kritik eller udkommet med en konkret melding for, hvordan vi i Danmark skal håndtere de smittede efter kritikken.

Gør vi det rigtige for Danmark?

Også Liselott Blixt (O), sundhedsordfører fra Dansk Folkeparti, mener, at der er brug for at stille alle de spørgsmål, der dirrer i luften.

»Der er stor forvirring omkring, hvilken minister man skal gå til med disse spørgsmål, men retningslinjerne omkring isolation bør være hos Sundhedsministeriet, for man får jo sin diagnose hos en læge, og sundhedsministeren har magten til at fortælle, hvad vi gør i Danmark«, siger hun.

Ifølge hende bør regeringen have en klar plan for isolation, og hun kritiserer ikke de nuværende retningslinjer for isolation.

»I de lande, hvor man har isoleret smittede, som WHO anbefaler det, bor man meget tættere på trangere plads, end vi i Danmark gør. I eksempelvis asiatiske lande er risikoen ofte større for at udbrede smitten med en større husstand. Men man burde tage anbefalingerne op på Danmarks forhold, hvor tallene også ser mere fornuftige ud«, siger Blixt.

Hun mener stadig, at der for nogle smittede kan være et behov for at isolere sig totalt, hvis man som eksempelvis bor trangt med mange andre.

»Alle har ikke muligheden for at isolere sig, men jeg synes, at borgerne gør mere, end vi forlanger af dem. De har en strammere politik for isolation, end vi myndigheder udgiver. Så spørgsmålet er, om vi ikke gør det rigtige for os i Danmark?«, siger hun.

Peder Hvelplund, ordfører fra Enhedslisten, ser også et behov for, at nogle får muligheden for at isolere sig helt alene uden familie, hvis man bor mange sammen, er hjemløs eller har andre usikre boligforhold.

»Der er brug for, at vi laver en strategi for, hvordan nogle smittede skal gå i isolation i bestemte udpegede lokationer, hvis de ikke har mulighed for hjemmeisolation«, siger han.

Han er dog også forvirret omkring retningslinjerne for Danmarks isolationsstrategi og vil derfor også høre sundhedsministeren om dette på ordførermødet.

»Vi kan ikke tåle, at der er usikkerhed om, hvilken strategi vi har. Der er brug for, at der bliver sendt et tydeligt signal fra regeringen, så jeg vil opfordre ministeren til, at det bliver klarlagt for befolkningen, for vi har muligheden for at isolere nogle smittede anderledes«, siger han.

Selv ser han ikke et behov for at skærpe kravene for isolation yderligere.

»Befolkningen viser stor ansvarlighed i forhold til at sprede smitten, så lige nu er der ikke behov for at stramme reglerne«, siger han.

Ifølge ham er der ikke tvivl om, at det er sundhedsministeren, der skal svare klart på, hvordan strategien skal se ud.


Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?