0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Sjællands Universitetshospital i Roskilde er et af de hospitaler, der har en drive-in test, hvor man kan parkere sin bil og gå fem meter, hvor man bliver testet under et halvtag. Torsdag var første dag, hvor patienter med mildesymptomer kunne blive testet. Men det var systemet ikke gearet til.

Første dag med nye test-regler endte med koks for nogle læger: Måtte sende personer med milde corona-symptomer hjem

Ifølge de praktiserende lægers formand bør myndigheder tænke sig om en ekstra gang, før de melder nye tiltag ud, der i praksis ikke kan lade sig gøre så hurtigt, som de ønsker.

Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I dag skulle have været dagen, hvor praktiserende læger kunne henvise patienter med milde symptomer direkte til en test for coronavirus.

»Det kom langt fra til at fungere alle steder, så lægerne måtte sende skuffede patienter hjem. Der er altså et stykke vej fra tanke til handling, og det bør alle altså være klar over«, siger Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organisation, PLO.

Ifølge ham er der en række praktiske ting, der skal på plads, inden ting kan lade sig gøre i realiteten. For i morges vidste lægerne ikke, hvem de skulle ringe til for at henvise en patient, eller hvor de rent fysisk skulle sende patienten hen.

»Vi kommer ikke uden om, at det er møgirriterende for patienterne, som var nysgerrige efter at blive testet, for der bliver rejst nogle forventninger hver gang, myndighederne kommer med så skarpe, politiske meldinger, mens det praktiske system ikke helt er oppe at køre«, siger Christian Freitag.

Sundhedsstyrelsen sagde i går på et pressemøde, at det fra i dag ville blive muligt for læger at henvise til test med deres nye retningslinjer, som skulle sikre, at flere ville blive testet.

»Når man har med sygdom at gøre, skaber det uro og unødvendige frustrationer, når man går galt i systemet. Så vi ærgrer os over, at det nok var lidt for ambitiøst. På den ene side har jeg forståelse for, at vi er i en tid, hvor alt er uforudsigeligt, men på den anden side har vi allerede sagt til myndighederne, at det er vigtigt, at alt det praktiske er på plads, inden borgerne får det at vide gennem pressen«, siger Freitag.

Han mener, at processen skal have et par dage for at kunne komme til at fungere, så alle i sundhedsvæsnet kan følge med, og at det ikke er en hastesag, for der bliver stadig taget hånd om de alvorligt syge patienter.

»Men nogle gange går det meget stærkt, fordi der lige nu er et stort politisk pres for handling. Det, jeg ønsker, er en tættere kommunikation mellem dem, der bestemmer og dem, der skal føre det ud i livet. For ellers kommer der de her oplagte misforståelser, hvor nogen tror, det går hurtigere, end det gør«, siger han.

Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen blev på gårsdagens pressemøde spurgt til testkapaciteten i Danmark og svarede følgende:

»Over de kommende uger kan de udvide kapaciteten yderligere, og det er derfor, vi er trygge ved at udvide kapaciteten for testning. Da jeg selv sagde, at måltallet burde være 5.000, så skyldes det niveauet i Norge. Det er ikke, fordi antallet af test i sig selv er et succesparameter. Det allervigtigste er, at vi tester de rigtige«.

Helene Bilsted Probst er centerchef i Sundhedsstyrelsen og svarer på kritikken.

»Der har tilsyneladende været meget stor interesse for den nye mulighed for at blive henvist direkte til test. Det er jo rigtig glædeligt for vi vil gerne have at flere bliver testet, men vi skal nok lige have en dag eller to til lige at komme helt på plads i forhold til at kunne imødekomme efterspørgslen«, siger hun og fortsætter:

»Burde vi have ventet et par dage med at implementere de nye retningslinjer? – det kan godt være. Men vi har i hvert fald en opgave i forhold til at være skarpere på vores kommunikation med de praktiserende læger, det tager vi fat på nu. Jeg forstår sagtens frustrationen fra de praktiserende læger – men jeg lover at vi sammen med både regionerne og praktiserende læger arbejder på at det kommer på plads lynhurtigt«, siger Helene Bilsted Probst.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?